نماینده ولیفقیه در سیستان و بلوچستان در خطبههای نمازجمعه این هفته زاهدان:
ایرانیت و اسلامیت در دفاع از کشور، همراستا و پیوسته است/
وحدت ملی؛ کلید اقتدار نظام اسلامی و هشدار درباره ایجاد اختلاف/
مذاکره ابزاری برای احقاق حق ملت ایران است، اما نباید محور امور کشور باشد/
خطرات طرح خاورمیانه بزرگ؛ نقشهای برای تجزیه و سلطه بر کشورهای اسلامی/
بی اعتمادی به رژیم صهیونیستی؛ ضرورت افزایش توان داخلی پس از جنگ دوازده روزه/
سالها میهمان

به گزارش روابط عمومی دفتر نماینده ولیفقیه در سیستان و بلوچستان، آیتالله محامی در خطبههای نمازجمعه این هفته زاهدان گفت: یکی از راههای تحصیل تقوای الهی رعایت اخلاق انسانی و حقوق زیر دستان است.
امام جمعه زاهدان به قرائت و شرح فرازی از رساله حقوق امام سجاد(ع) پرداخت و افزود: ایشان بعد از اینکه حق رعیت عالمان، حاکمان و مردم را بیان کردند در این فراز حق رعیت اربابان و مالکان را بیان نموده و عنوان میکنند: "وَ أَمَّا حَقُّ رَعِیَّتِکَ بِمِلْکِ الْیَمِینِ فَأَنْ تَعْلَمَ أَنَّهُ خَلْقُ رَبِّکَ وَ لَحْمُکَ وَ دَمُکَ" نکته ابتدای این است که بدانی این ها هم انسان و آفریده خدا هستند و گوشت و خون آنها مثل توست و همه فرزندان آدم و حوا هستید.
آیتالله محامی بیان داشت: نکته دوم این است که:"وَ أَنَّکَ تَمْلِکُهُ لَا أَنْتَ صَنَعْتَهُ دُونَ اللَّهِ وَ لَا خَلَقْتَ لَهُ سَمْعاً وَ لَا بَصَراً وَ لَا أَجْرَیْتَ لَهُ رِزْقاً" بدانی تو مالک اعتباری اینها هستی نه مالک حقیقی و تو آفریدگار اینها نیستی و به آنها توان ندادهای و روزی آنها دست تو نیست و خداست که به آن ها روز میدهد.
وی ادامه داد: نکته سوم این است که میفرماید:" وَ لَکِنَّ اللَّهَ کَفَاکَ ذَلِکَ بِمَنْ سَخَّرَهُ لَکَ وَ ائْتَمَنَکَ عَلَیْهِ وَ اسْتَوْدَعَکَ إِیَّاهُ لِتَحْفَظَهُ فِیهِ وَ تَسِیرَ فِیهِ بِسِیرَتِهِ فَتُطْعِمَهُ مِمَّا تَأْکُلُ وَ تُلْبِسَهُ مِمَّا تَلْبَسُ وَ لَا تُکَلِّفَهُ مَا لَا یُطِیقُ" باید بدانی اینها آفریده خدا بوده و موقت چند روزی به امانت در اختیار تو هستند تا به وظیفه خود در مورد آنها عمل کنی و به سیره و روش خداوند متعال در پورد آنها عمل کنی و خدا در مورد خلق خود به آنها روزی و توان میدهد و به اندازه توان از آنها کار میخواهد و حال تو هم باید به همین روش عمل کنی و از آنچه خودت میخوری به آنها بخورانی و از آنچه خود میپوشی به آنها بپوشانی و کاری از آنها نخواهی که فوق طاعتش باشد.
وی گفت: در نکته پایانی آمده است:"فَإِنْ کَرِهْتَهُ خَرَجْتَ إِلَی اللَّهِ مِنْهُ وَ اسْتَبْدَلْتَ بِهِ وَ لَمْ تُعَذِّبْ خَلْقَ اللَّهِ وَ لا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ" اگر برده ای داری و از او خوشت نمیآید دلیلی نیست که او را اذیت کنی بلکه او را بفروش و عوض کن و از مسئولیت او خود را خارج کن و حق نداری خلق خدا را عذاب کنی.
امام جمعه زاهدان تصریح کرد: برده داری به شکل گذشته رواج ندارد هر چند در برخی نقاط هنوز مشاهده میشود اما برده داری نوین و استثمار ملتها به مراتب وضعیت بدتری از بردهداری گذشته دارد و افراد پولدار و سرمایه داران کلان و دولتهای استکباری همچنان به دنبال استثمار و بیگاری کشیدن از مردم و ملتها هستند و شیوههای مختلف دارند و این روحیه استکباری است و از گذشته هم بوده است از فرعون که ادعای پروردگاری داشت گرفته تا سران استکبار امروز که برخورد دوگانه دارند و میگویند علم، پیشرفت و سلاح برای ما خوب و برای شما بد است و خواستار تسلیم بی قید و شرط هستند و این همان برده داری نوین است.
آیتالله محامی خاطرنشان کرد: بشریت همواره نیازمند تعالیم نورانی امام سجاد(ع) هست و باید با زیردستان این گونه عمل کرد.
وی گفت: خود ائمه(ع) نیز در عمل به این گونه موارد پیشتاز بودند و نقل است که امام علی(ع) با غلام خود جناب قنبر به بازار میروند و دو لباس میخرند یکی گران تر و یکی ارزان تر و طبیعی این است که امام علی(ع) لباس گران و شیک تر را برای خود بردارد اما برعکس لباس ارزان تر را برای خود برداشت و لباس گران تر و شیک تر را به غلام خود داد و از امام رضا(ع) نیز نقل است که وقتی سفره پهن میکرد برای غذا خوردن همه کارگران خود را به سفره دعوت میکرد و با هم غدا میخوردند و خود امام سجاد(ع) نیز در همان دوره خفقان که بعد از شهادت امامحسین(ع) امکان ارتباط گیری با بیرون نبود امام بردگانی را میخرید به داخل خانه میآورد و آنها را تربیت میکرد و دورههای آموزشی یکساله برای آنها برگزار میکرد و هنگام عید فطر غلامان خود را جمع میکرد و میگفت فلانی یادت هست چه بدی در حق من کردی و آنها به تخلف خود اعتراف میکردند و امام فرمود من چند دعا میکنم و شما آمین بگویید و خداوندا اینها بندگان من هستند و من خطاهای آنها را میبخشم تو هم خطاهای حسین(ع) را ببخش و دیگران آمین میگفتند و بعد میگفت من اینها را آزاد میکنم تو هم حسین(ع) را از آتش جهنم حفظ کن و میگفتند الهی آمین و بعد آزاد میشدند و دوباره افراد جدید جذب میشدند تا تحت آموزش قرار بگیرند.
آیتالله محامی اذعان داشت: در جامعه اسلامی نیازمند چنین روحیهای هستیم و اگر هر کسی با زیردستان خود این گونه انسانی و برادرانه برخورد و حقوق آنها را رعایت کند جامعهای خوب خواهیم داشت.
نماینده ولیفقیه در سیستان و بلوچستان در خطبه دوم نمازجمعه این هفته زاهدان گفت: یکی از راههای تحصیل تقوای الهی درس گرفتن از عاشورا، شناخت دوست و دشمن و بهرهگیری از همه طرفیها برای مقابله با دشمنان و توطئههای آنهاست.
امام جمعه زاهدان با اشاره به برخی مناسبتهای پیش رو افزود: در روزهای آینده، مناسبتهای مختلفی در پیش داریم؛ از جمله سالروز حمله به مسجد گوهرشاد در واقعه کشف حجاب توسط رضاخان که به عنوان روز عفاف و حجاب نامگذاری شده است، همچنین سالروز جنگ ۳۳ روزه که به پیروزی حزبالله لبنان انجامید و نیز روزهایی که تحت عنوان گفتگو و تعامل با جهان نامگذاری شدهاند.
آیتالله محامی در ادامه با تأکید بر فضای متفاوت محرم امسال خاطرنشان کرد: محور اول سخن این است که محرم امسال حال و هوای دیگری داشت و دارد؛ حال و هوایی شبیه دوران انقلاب و دفاع مقدس، و تقابل حق و باطل همچنان ادامه دارد تقابل جبهه حسینی و یزیدی در زمان ما نیز استمرار یافته و در همین روزها، رژیم صهیونیستی جنگ دوازدهروزهای را به کشور ما تحمیل کرد مردم ما جبهه حق حسینی را شناختند، در سمت درست تاریخ ایستادند و از میهن و انقلاب اسلامی دفاع کردند که این همان ادامه تقابل جبهه حسینی با جبهه یزیدی است.
وی با تأکید بر شناخت دشمن توسط مردم افزود: مردم ما در این تقابل به درستی مقاومت کردند و دشمن را شناختند؛ دشمنی که همواره به دنبال سلطه و تسلط بر کشورهای اسلامی است؛ چه از طریق سلطه فرهنگی، همانند کشف حجاب رضاخانی که به دنبال حاکم کردن فرهنگ غربی بود، و چه از طریق سلطه نظامی، سیاسی و اقتصادی؛ آنها به دنبال اجرای طرح خاورمیانه بزرگ و تجزیه کشورهای منطقه به کشورهای کوچکتر هستند تا بتوانند راحتتر سلطه خود را تحکیم کنند اما مردم ما با شناخت صحیح از دشمن، مقاومت و پایداری کردهاند.
امام جمعه زاهدان با اشاره به همسویی ایرانیت و اسلامیت بیان داشت: در این فضا، ایرانیت و اسلامیت، به تعبیر مقام معظم رهبری، بر یکدیگر منطبق شدهاند دفاع از ایران، دفاع از ایران و اسلام است و در خط مقدم این دفاع، بچهمسلمانها قرار دارند؛ همانگونه که در گذشته چنین بوده و اکنون نیز چنین است و امروز هم این بچهمسلمانها هستند که از ایران و میهن اسلامی دفاع میکنند و در مجالس عزاداری، سرود ایران خوانده میشود و این فضای مجالس را دگرگون کرده است این اقدام، بهویژه با دستور مقام معظم رهبری برای خواندن سرود ایران در مجالس، تحولی ایجاد کرد که حال و هوای عزاداریها را تغییر داد.
وی در ادامه با اشاره به نقش مساجد در تاریخ انقلاب اسلامی گفت: مساجد همواره پایگاههای انقلاب و دفاع از اسلام و میهن اسلامی بودهاند؛ چه مسجد گوهرشاد، چه در دوران دفاع مقدس، و امروز نیز باید چنین باشند و مسجد باید پایگاه مقاومت، ارتقاء بصیرت، معنویت، عبادت، و خدماترسانی به مردم و نیازمندان باشد و امیدواریم به لطف خداوند، همه دستاندرکاران مساجد بتوانند به درستی به این وظیفه خطیر عمل کنند.
نماینده ولیفقیه در سیستان و بلوچستان اظهار داشت: در این مقاومت، مردم ایران تنها نیستند پشتوانه ما خداوند متعال است و خدا با ماست و مردم آزاده جهان، اعم از مسلمان و غیرمسلمان، از جبهه حق حمایت میکنند و حق روشن شده است و جبهه مقاومت نیز مسیر خود را پیش میبرد، بهویژه ملت قهرمان یمن که با زدن ناوهای آمریکا و غرق کردن کشتیهایی که تجهیزات برای رژیم صهیونیستی حمل میکردند، مقاومت را به منصه ظهور رساندند.
آیتالله محامی با اشاره به شرایط حساس منطقهای خاطرنشان کرد: گرچه آتشبس هنوز پابرجاست، اما نمیتوان به دشمن اعتماد کرد سابقه رژیم صهیونیستی نشان داده است که به قراردادها و توافقنامههای آتشبس پایبند نیست و ما نیز توافقی با آنها نداشتیم، چراکه آنها را دولت رسمی نمیشناسیم و در شرایط فعلی، اعتمادی به این دشمن غدار وجود ندارد و باید از تجربه جنگ اخیر برای افزایش توان داخلی بهره ببریم؛ با برنامهریزی، افزایش قدرت اجتماعی، رفع نقاط ضعف، تقویت نقاط قوت، و تقویت پدافند عامل و غیرعامل.
وی تأکید کرد: پایگاه اجتماعی نظام باید تقویت شود و مسئولان، مردم، پایگاههای بسیج و مساجد، هر کدام باید برای شرایط جنگی و موقعیتهای سخت آماده باشیم تا اگر جنگی رخ داد، پاسخ کوبندهای به دشمن بدهیم.
وی با اشاره به نقش رهبری در مدیریت جنگ اخیر، اظهار داشت: یکی از عوامل قوت ما در این جنگ، وجود رهبری مقتدر و حکیم بود که از همان آغاز جنگ، در حالی که بسیاری در شوک به سر میبردند، حضرت آقا با اقتدار و حکمت وارد میدان شدند و بهخوبی مردم و نیروهای نظامی ما را در جایگاه رهبری و فرماندهی کل قوا هدایت و فرماندهی کردند.
وی افزود: این اقدامات، کار سادهای نبود؛ اما بهدست مقام معظم رهبری با درایت کامل انجام شد و کمتر از ۲۴ ساعت پس از آغاز درگیری، حملات موشکی ایران آغاز شد و نهتنها سیستم نظامی کشور مختل نشد، بلکه بهخوبی و با انسجام عمل کرد.
آیتالله محامی در ادامه با اشاره به وحدت ملی بهعنوان عاملی دیگر در اقتدار نظام اسلامی، خاطرنشان کرد: عامل دیگری هم وجود دارد که موجب اقتدار نظام اسلامی شد و آن، وحدت ملی و انسجام ملی بود. همه پای کار آمدند؛ چه در سطح دولتمردان و چه در سطح مردم و مردم نیز بصیرت و غیرت خود را بهخوبی نشان دادند و به رخ دشمن کشیدند و دستمریزاد به این ملت، و باید تلاش کنیم این وحدت و انسجام در میان مردم و مسئولان حفظ و تقویت شود.
وی هشدار داد: اگر کسی به هر بهانهای، حتی با نیت دلسوزی، به دنبال ایجاد اختلاف، درگیری یا دوقطبیسازی باشد، در واقع در حال کمک به دشمن و ریختن آب به آسیاب اوست.
نماینده ولیفقیه در استان سیستان و بلوچستان در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع مذاکرات اشاره کرد و گفت: این روزها در سطح ملی بحث مذاکره مطرح است مذاکره ابزاری است و مقام معظم رهبری همان روزهای آغاز جنگ فرمودند که مذاکره یکی از کارهای وزارت امور خارجه است، اما نباید امور کشور به آن محدود شود و مذاکره ابزاری برای احقاق حق است و اگر هم احقاق حقی در کار نباشد، دستکم راهی برای رساندن صدای ملت ایران به جهان است؛ گاهی مصلحت در انجام آن است و گاهی خیر.
وی با یادآوری موضع رهبر انقلاب اسلامی تصریح کرد: آقا فرمودند که نسبت به این مذاکرات خوشبین نیستند و به دشمن اعتمادی ندارند، اما با وجود این، اجازه انجام مذاکرات را دادند و دیدیم که حتی در حالی که ما در حال مذاکره بودیم، دشمن حمله کرد این خود نشاندهنده چهره واقعی آنان است و نباید این موضوع بهانهای برای ایجاد مشکل یا دوقطبی در کشور شود.
آیتالله محامی تأکید کرد: مذاکره باید از موضع قدرت، عزت و شرافت انجام شود و این موضوعی نیست که ملت ما بر سر آن اختلاف داشته باشند و البته جای انتقاد سازنده وجود دارد و اگر انتقاد بهموقع باشد، مفید است، اما در میانه جنگ، زدن ضربه به خودی، عاقلانه نیست و باید مراقب باشیم که نعمت بزرگ وحدت و انسجام ملی را از دست ندهیم.
امام جمعه زاهدان در ادامه با اشاره به مسائل استان بیان کرد: در استان خودمان، گروههایی همسو با رژیم صهیونیستی به دنبال ایجاد آشوب و درگیری هستند؛ چه از طریق ایجاد ناامنی و چه از طریق بر هم زدن نظم عمومی و همه مسئولان و مردم باید هوشیار باشند ک در جلسات مختلف، از جمله شورای تأمین، تأکید کردهام که باید بهگونهای عمل کنیم که بهانه به دست دشمن داده نشود و مردم نیز باید مراقب باشند و فریب دشمنان را نخورند.
وی با اشاره به تلاشهای نیروهای امنیتی و نظامی برای مقابله با تهدیدات اظهار داشت: این روزها خبرهایی شنیده میشود از موفقیت در ضربه زدن به گروههایی که با هدف ایجاد آشوب به داخل کشور فرستاده شده بودند و از نیروهای نظامی، امنیتی و انتظامی قدردانی میکنیم و امیدواریم خداوند بر توفیقات آنان بیفزاید تا بتوانند امنیت پایدار کشور را حفظ و تأمین کنند.
نماینده ولیفقیه در سیستان و بلوچستان، به موضوع بازگشت مهاجران افغانستانی اشاره کرد و نکاتی را در این زمینه بیان داشت.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر عمدتاً اتباع غیرمجاز در حال بازگشت به افغانستان هستند، اظهار داشت:
ضربالاجلی برای بازگشت مهاجران تعیین شده اما بسیاری از آنها بازگشت خود را به روزهای پایانی موکول کردهاند، لذا اکنون شاهد حجم بالای مراجعت هستیم و بیشتر این افراد از استانهای دیگر به مرزهای شرقی کشور، از جمله مرز دوقارون در خراسان و مرز میلَک در سیستان و بلوچستان، مراجعه کردهاند.
وی با اشاره به مشارکت نهادهای مختلف در این روند افزود: استان ما با بهرهگیری از ظرفیتهای دولتی و مردمی برای خدماترسانی به مهاجران اقدام کرده است و استانداری و ادارات تابعه، ادارهکل اتباع، ادارهکل حملونقل جادهای، جمعیت هلالاحمر، دانشگاه علوم پزشکی، ستاد اجرایی فرمان امام، سازمان آتشنشانی، شهرداریها، ستادهای مردمی، گروههای جهادی و موکبهای حسینی که پیشتر برای خدمت به زائران امام حسین (ع) فعال بودند، اکنون در خدمت مهاجران افغانستانی قرار گرفتهاند و این اقدامات در حد توان انجام شده و از همه افرادی که با نام یا بینام در این مسیر تلاش کردهاند، تقدیر و تشکر میشود.
امام جمعه زاهدان در ادامه به برخی کمبودها در روند بازگشت مهاجران اشاره کرد و گفت: در مسیر بازگشت، با کاستیهایی مواجه بودهایم و بنده خود از اردوگاه الغدیر زاهدان بازدید داشتم و گزارشها و کلیپهایی از وضعیت مرز میلک را هم دریافت و مشاهده کردهام و این مسائل را مکرر از استاندار محترم پیگیری کردهایم و گفتگوهایی با مسئولان و ائمه جمعه منطقه انجام شده است و امید است با همت مردم و مسئولان، این مشکلات هرچه زودتر مرتفع شود.
وی با اشاره به وضعیت نابسامان در آن سوی مرز نیز بیان داشت: شنیدهام که شهر مرزی در داخل افغانستان که مهاجران به آن منتقل میشوند، شهر بزرگی نیست و از امکانات لازم برخوردار نیست و لذا انتظار میرود دولت افغانستان نیز زمینه بازگشت آبرومندانه هموطنان خود را فراهم کند تا این عزیزان بیش از این در سختی و مشکل قرار نگیرند.
آیتالله محامی با تأکید بر لزوم توجه به تلاشها و مهماننوازیهای گذشته مردم ایران گفت: گاهی کمبودهای موجود در روند بازگشت موجب گلایه مهاجران میشود؛ از معطلی، گرما و دیگر مسائل شکایت دارند که البته قابل درک است اما نباید فراموش کرد که ملت ما سالها از این عزیزان، که عمدتاً جزو اتباع غیرمجاز بودند، با مهربانی پذیرایی کردهاند در حالی که هیچ کشوری اجازه حضور اتباع غیرمجاز در این حجم میلیونی را نمیدهد، اما دولت و ملت ما با سماحت برخورد کردند و این عزیزان سالها در کشور ما زندگی و کار کردهاند.
وی افزود: متأسفانه گاهی از این سابقه مهماننوازی و پذیرایی، تقدیر و تشکر نمیشود و به آن توجهی میشود، در حالی که لازم است این خدمات و همراهیها مورد توجه قرار گیرد.
نماینده ولیفقیه در استان همچنین با انتقاد از افراط و تفریط در سیاستگذاریها پیرامون حضور مهاجران، گفت: سالها دولت در قبال حضور اتباع غیرمجاز حساسیت لازم را نداشت، در حالی که حضور بدون ساماندهی این افراد میتواند موجب آسیبهای فرهنگی، اقتصادی و امنیتی شود و سپس بهطور ناگهانی ضربالاجلی کوتاهمدت تعیین شد و خروج فوری آنها مطالبه گردید و این نوع برخورد افراط و تفریط است و باید با تدبیر به ساماندهی موضوع پرداخت.
وی تصریح کرد: امیدواریم پس از عبور از این مرحله، بار دیگر به وضعیت گشودگی مرزها بازنگردیم و با بیتوجهی، مشکلات گذشته را تکرار نکنیم.
آیتالله محامی در پایان با تأکید بر حفظ کرامت انسانی مهاجران افغانستانی خاطرنشان کرد: هرچه باشد، این افراد مسلمان و عزیزند و باید همه توان خود را بهکار بگیریم تا بازگشت آنان با عزت و احترام انجام شود و بنده به مسئولان عرض کردهام حتی اگر با تمام امکانات، این عزیزان به سرعت و راحتی به مرز برسند، باز هم شرایط برای آنان سخت خواهد بود چرا که مهاجرت از یک شهر به شهر دیگر در کشور خودمان نیز دشوار است، چه رسد به مهاجرت از کشوری به کشور دیگر، آن هم برای کسانی که سالها در ایران بودهاند و چه بسا در کشور خودشان جایگاه و پایگاهی نداشته باشند.
وی ابراز امیدواری کرد: از خداوند متعال میخواهیم که به مهاجران افغانستانی و نیز به ملت بزرگ ایران که از این عزیزان استقبال و پذیرایی کردند، خیر دنیا و آخرت را مقدر بفرماید.