نماینده ولی فقیه در سیستان و بلوچستان،:
تمدن اسلامی با محبت و اخلاق احیا میشود نه با نزاع

به گزارش روابط عمومی دفتر نماینده ولی فقیه در سیستان و بلوچستان، آیتالله محامی در جمع مسئولان دفاتر نمایندگی ولیفقیه در رده های سپاه سلمان استان ، ضمن گرامیداشت یاد و نام شهدا، بهویژه شهدای خدمت و شهید آیتالله رئیسی، اظهار داشت: امیدوارم خداوند به همه ما توفیق دهد تا بتوانیم با قوت و قدرت مسیر این شهدا را ادامه دهیم.
امام جمعه زاهدان افزود: نکته اول این است که مقام معظم رهبری در جایگاه رهبری و مرجعیت، با علم و حکمت و نگاهی نافذ، اوضاع جهان اسلام و فراتر از آن را رصد و موقعیتها را میسنجد و سپس خط حرکت ما را ترسیم میکنند و ایشان در سخنان متعدد خود، بحث تمدن اسلامی و احیای تمدن اسلامی را مطرح و بر آن تأکید کردهاند.
آیتالله محامی ادامه داد: نمونه بارز این نگاه، پیام جامع و حکیمانه رهبر انقلاب به مناسبت همایش بینالمللی صدمین سالگرد بازتأسیس حوزههای علمیه است که ایشان در این پیام، پنج محور اساسی را مطرح کردند.
وی توضیح داد: در مقدمه این پیام آمده است که دوران سختی برای کشورهای اسلامی رقم خورده بود و در دوره رضاخانی، حوزه علمیه قم با تدبیر مرحوم آیتالله حائری و با وجود همه فشارهای رژیم رضاخان، پابرجا ماند، رشد کرد و انقلابی که توسط امام خمینی (ره) رقم خورد، موجب سرنگونی دودمان رضاخان و تأسیس جمهوری اسلامی ایران شد.
وی افزود: رهبر معظم انقلاب تأکید دارند که حوزههای علمیه تنها مراکز آموزشی نیستند و باید حداقل پنج محور را دنبال کنند: مرکز علمی تخصصی، هدایت دینی و اخلاقی جامعه، خط مقدم مقابله با تهدیدهای دشمنان در عرصههای مختلف، تولید و تبیین اندیشه اسلامی در زمینه نظامات اجتماعی و نوآوریهای تمدنی و آیندهنگری.
آیتالله محامی تصریح کرد: حوزههای علمیه باید نظامات سیاسی، اداره کشور، نظام خانواده و روابط فردی را بر اساس فقه، فلسفه و منظومه ارزشی اسلام استخراج و تبیین کنند.
وی افزود: برجستهترین انتظار از حوزههای علمیه، نوآوریهای تمدنی در چارچوب پیام جهانی اسلام و آیندهنگری برای احیای تمدن اسلامی است.
نماینده ولیفقیه بیان کرد: ممکن است برخی این هدف را بلندپروازی یا آرزوپروری بدانند، اما تجربه تاریخی نشان داده که ایمان، صبر و توکل میتواند کوه موانع را جابجا کند و دشمنان در برابر سنت الهی ناکارآمدند..
آیتالله محامی تأکید کرد: استقرار تمدن اسلامی هدف نهایی و آرمان انقلاب اسلامی است
وی افزود: در جای دیگر، مقام معظم رهبری تأکید کردهاند که احیای تمدن اسلامی بدون تعامل و همافزایی میان شیعه و اهل سنت امکانپذیر نیست و باید شرایط جهان اسلام را در نظر بگیریم و اگر بخواهیم با انقلاب خودمان تمدن اسلامی را احیا کنیم، روشن است که بدون همکاری اکثریت این امر ممکن نیست..
امام جمعه زاهدان اضافه کرد: در جلسهای خدمت شهید سید حسن نصرالله بودیم و ایشان فرمودند که نقشه استکبار با تشکیل داعش این بود که جنگ بین شیعه و سنی درست کنند و اگر نبود تعاملات جمهوری اسلامی ایران با اهل سنت و تعاملات ما در حزبالله با اهل سنت که اهل سنت از ما دفاع کردند، این نقشه امریکا میگرفت و جنگ شیعه و سنی در منطقه ایجاد میشد، ولی چون این تعاملات بود و اهل سنت آمدند و دفاع کردند، طبعاً دیگر آن نقشه نگرفت و جنگ شیعه و سنی نشد و ایشان بیش از یک ساعت در این باب صحبت کردند آن هم در موقعیتی که حزبالله در شرایط جنگی قرار داشت اما ایشان وقت گذاشتند و صحبت کردند.
امام جمعه زاهدان در ادامه با اشاره به لزوم تبعیت عملی از سیره اهل بیت (ع) اظهار داشت: ما ادعا میکنیم که شیعه هستیم و به ولایت اهلبیت (ع) و امیرالمؤمنین علی (ع) افتخار میکنیم، اما قرار نیست کاری انجام دهیم که آنان از ما رنجیده شوند یا خلاف نظر اهل بیت (ع) عمل کنیم.
وی با طرح این پرسش که پیامبر اکرم (ص) و ائمه معصومین (ع) از ما در قبال امت اسلامی چه خواستهاند و وظیفه ما در قبال آنها چیست، ادامه داد: در جلسات گذشته صحبت از این شد که آیا اهل سنت مسلمان هستند یا نه؟ اگر کسی قائل باشد که اهل سنت مسلمان نیستند، باید پاسخ دهد این تعاملات میان ما و آنها از چه روست؟ در حالی که اتفاق نظر فقهای شیعه بر این است که هر کس شهادتین بگوید، یعنی «أَشْهَدُ أَنْ لَا إِلَٰهَ إِلَّا ٱللَّهُ أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا رَسُولُ ٱللَّهِ»، مسلمان است و احکام اسلام بر او جاری میشود و آبروی او محترم است.
آیتالله محامی در ادامه به تفاوت میان کفر لغوی و کفر اصطلاحی اشاره کرد و گفت: بر اساس قرآن و روایات، کفر به دو معنا آمده است؛ کفر لغوی به معنای پوشاندن و انکار حق است که مراتبی دارد. بالاترین مرتبه آن انکار خداوند، پس از آن نبوت، و پس از آن ولایت ائمه هدی است و کسی که این حقایق را نپذیرد، مرتکب کفر لغوی شده است و شدت این کفر به میزان حقی است که انکار میشود. اما کفر اصطلاحی از نظر فقهای شیعه آن است که شخص خدا، پیامبر اکرم (ص)، قرآن و ضروریات دین را بهگونهای که از آنها آگاه است انکار کند؛ در این صورت چنین فردی کافر شمرده میشود.
وی با اشاره به مسئله انکار امامت افزود: منکر امامت و ولایت ائمه اطهار (ع) منکر ضروری دین نیست، بنابراین کافر اصطلاحی شمرده نمیشود و البته محبت اهل بیت (ع) از ضروریات دین است، چنانکه در آیه «قُل لا أَسأَلُکُم عَلَیهِ أَجرًا إِلَّا المَوَدَّةَ فِی القُربى» آمده است. اهل سنت این محبت را، ولو به صورت حداقلی، دارند و لذا فتوا داده میشود که تنها ناصبی و کسی که با اهل بیت دشمنی میورزد کافر است.
امام جمعه زاهدان تصریح کرد: اهل سنت محب اهل بیت (ع) هستند، نه دشمن آنها، و منابع حدیثی و روایی اهل سنت نیز سرشار از فضایل اهل بیت (ع) است و بسیاری از علما و بزرگان اهل سنت کتابهایی در فضایل اهل بیت نوشتهاند و مرحوم علامه امینی (ره) نیز منابع متعددی از کتب اهل سنت را در این زمینه گردآوری کرده است.
وی با طرح پرسشی دیگر اظهار داشت: آیا احکام اخلاقی و ارزشی قرآن تنها در دایره تشیع جاری است یا شامل اهل سنت نیز میشود؟ پاسخ روشن است؛ آیات قرآن در مسائل اخلاقی اطلاق دارد و شامل همه مسلمانان است به عنوان نمونه، بر اساس روایات امام سجاد (ع)، حتی اگر کسی شمشیری را که با آن پدر امام را کشتهاند، به ایشان امانت دهد، امام امانت را بازمیگرداند وبنابراین، امانتداری فضیلتی همگانی در دین اسلام است و اختصاصی به شیعه ندارد.
آیتالله محامی ادامه داد: سطح انتظار از پیروان اهل بیت (ع) برای تحقق پیوند و برادری بالا است، اما آیات و روایات این امر را شامل کل جامعه اسلامی میدانند.
وی همچنین با اشاره به تفاوت اصطلاح «مؤمن» و «مسلم» خاطرنشان کرد: در برخی روایات آمده است که مؤمن به معنای شیعه است، اما این تعبیر مربوط به دوره ائمه متأخر است و در زمان پیامبر اکرم (ص) که شیعه و سنی به معنای امروزی وجود نداشتند، این تفکیک مفهومی مطرح نبوده است.
نماینده ولی فقیه در سیستان و بلوچستان با استناد به روایت امام حسن عسکری (ع) درباره علائم مؤمن گفت: در روایتی از امام حسن عسکری(ع) «عَلاماتُ المؤمنِ خَمسٌ : الوَرعُ فی الخَلوةِ ، والصَّدقةُ فی القِلّةِ ، والصَّبرُ عند المصیبةِ ، والحِلْمُ عنـد الغضـبِ ، والصِّدقُ عند الخوفِ»علامات مومن پنج مورد است ابتدا بسم الله را بلند می گوید دوم انگشتر به دست راست کردن سوم زیارت اربعین و امثال اینموارد علامات المومن است یعنی علامت های تشیع و این اصطلاح مربوط به ائمه متاخر است.
وی افزود: شیعه به مرور زمان و با تلاش ائمه، بهویژه امام صادق (ع) و امام باقر (ع)، تبیین شد و این اصطلاحات نیز از آن زمان گسترش یافتند.
وی بار دیگر تأکید کرد: اهل سنت مسلمان و محب اهل بیت (ع) هستند و احکام، اخلاق و ارزشهای اسلامی شامل آنان نیز میشود، بلکه در مواردی حتی فراتر از مسلمانان را نیز در بر میگیرد. پیامبر اکرم (ص) و ائمه هدی (ع) حتی در برخورد با کفار نیز اخلاق را رعایت میکردند و همین اخلاقمداری بود که موجب جذب مردم به اسلام شد.
آیتالله محامی با اشاره به نقش اخلاق در تبلیغ دین گفت: ما باید مخاطب خود را نه تنها در میان اهل تشیع، بلکه در میان اهل سنت و حتی غیر مسلمانان نیز ببینیم و بر اساس فرمایش امام رضا (ع)، اگر مردم سخنان زیبای ما را بشناسند، از ما پیروی خواهند کرد و این معارف با فطرت انسانی سازگار است و لازمه انتقال آن، اخلاقمداری است و
نزاع باید آخرین راه باشد و سخن در فضای دوستی و محبت تأثیرگذار است، در حالی که در فضای کینه و دشمنی حتی شنیده نمیشود.
وی با اشاره به سخن مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه «احیای تمدن اسلامی بدون تعامل بین شیعه و سنی امکانپذیر نیست» تصریح کرد: یکی از اصول مهم در این تعامل، رعایت اخلاق است.
نماینده ولی فقیه در پایان با اشاره به ایام دهه کرامت و میلاد امام رضا (ع)، روایتی در توصیف ویژگیهای اخلاقی آن حضرت بیان کرد و گفت: در روایت آمده است که امام رضا (ع) هرگز در حق کسی با کلامی جفا نمیکرد، سخن کسی را قطع نمیکرد، در مجالس پای خود را دراز نمیکرد، به غلامان خود بدگویی نمینمود، در جمع آب دهان نمیانداخت، قهقهه نمیزد و چهرهای عبوس نداشت، بلکه همواره تبسم بر لب داشت، وی شبزندهدار بود، روزههای مستحبی میگرفت، انفاق فراوان میکرد و حتی نگهبانان را نیز بر سر سفره خود مینشاند. اگر کسی ادعا کند که همانند امام رضا (ع) دیده، باور نکنید؛ چراکه نظیری برای او پیدا نمیشود.