نماینده ولی‌فقیه در سیستان و بلوچستان
مسیر دین، راه اعتدال است نه افراط و تفریط
تربیت عقلانی؛ نیاز حوزه، دانشگاه و آموزش و پرورش

به گزارش روابط عمومی دفتر نماینده ولی‌فقیه در سیستان و بلوچستان، آیت‌الله محامی با حضور در محل تیپ۱۱۰ نیروی مخصوص سلمان فارسی در جمع روحانیون و مولوی‌های شاغل در این مجموعه ضمن تبریک ایام دهه کرامت با اشاره به اهمیت عقل و علم در منابع دینی و آیات و روایات گفت: امام رضا(ع) طبق نقل کتاب تحف‌العقول فرموده‌اند: "جَهلُ کُلِّ امْرِئٍ عَدوُهُ، وَ عَقلُهُ وَلِیُّهُ" جهل دشمن انسان و عقل دوست اوست.

️آیت‌الله محامی ادامه داد: جهل در منابع دینی دو کاربرد دارد؛ یک‌بار در برابر علم به معنای نادانی، و دیگر بار در برابر عقل که به معنای نفهمی است و این نفهمی با درس خواندن هم حل نمی‌شود و اهمیت فهم و قدرت تحلیل بسیار بیشتر از صرف علم‌آموزی است.

️امام جمعه زاهدان افزود: ممکن است کسی بسیار درس‌خوانده و باسواد باشد اما از درک و تدبیر زندگی، تنظیم ارتباطات خانوادگی، و حل مسائل اجتماعی ناتوان باشد، در حالی‌که فردی دیگر با سواد کمتر اما با عقل و فهم قوی، می‌تواند در خانواده و طایفه خود نقش بزرگی ایفا کند، اختلافات را حل کند و مورد رجوع مردم باشد.

️نماینده ولی‌فقیه در استان گفت: اگر قدرت تجزیه و تحلیل و توان تدبر و تعقل در فردی وجود داشته باشد، در هر شرایطی می‌تواند راه درست را پیدا کند ک چنین فردی حتی اگر در محیطی پیچیده و دشوار قرار بگیرد، راه را گم نمی‌کند.

️آیت‌الله محامی با اشاره به اهمیت حکمت در آیات قرآن گفت: عقل، تدبر و حکمت در متون دینی بسیار مورد تأکید است و بخشی از عقلانیت ذاتی است اما بخش عمده‌ای نیز اکتسابی است و باید با برنامه‌ریزی و تلاش آن را تقویت کرد همان‌طور که برای کسب علم برنامه‌ریزی لازم است، برای تقویت قوه عقل نیز باید تلاش کرد.

️وی ادامه داد: عقلانیت باید در همه عرصه‌ها تقویت شود؛ در آموزش و پرورش، در دانشگاه‌ها، در حوزه‌های علمیه شیعه و اهل سنت، در فضای فرهنگی، دینی، اجتماعی و حتی در دعواهای حزبی و قومی بسیاری از مشکلات کشور به دلیل نبود عقلانیت و گرفتار شدن در احساسات و هیجانات است.

️وی با استناد به سخنان امیرالمؤمنین علیه‌السلام، تأکید کرد: "لَا تَرَى الْجَاهِلَ إِلَّا مُفْرِطاً أَوْ مُفَرِّطا" انسان جاهل یا افراط‌گر است یا تفریط‌گر و مسیر دین مسیر اعتدال و میانه‌روی است و عقل انسان را در مسیر مستقیم نگه می‌دارد و از افراط و تفریط باز می‌دارد.

️آیت‌الله محامی نقش علما را در این مسیر بسیار حساس‌تر و مهم‌تر از دیگر اقشار جامعه دانست و گفت: اگر عالمی فاسد شود، فسادش بسیار گسترده خواهد بود چراکه علما اثرگذارند و می‌توانند مسیر یک جامعه را تغییر دهند و در طول تاریخ اسلام بسیاری از انحرافات از سوی افرادی بوده که عالم بودند اما عقل نداشتند و دین را به دنیا فروختند.

️وی با اشاره به جریان‌های تکفیری در جهان اسلام گفت: این افراد با استناد به قرآن و روایات، دیگران را می‌کشند اما چون عقل ندارند، برداشت‌هایشان غلط و خطرناک است و چنین فردی نه‌ تنها خود را گمراه می‌کند، بلکه جامعه را نیز به انحراف می‌کشاند.

️نماینده ولی‌فقیه در استان سیستان و بلوچستان افزود: لازم است که علما به تقویت عقلانیت در خود و در شاگردانشان توجه کنند چرا که گاهی در سیستم آموزشی نیز مشکل هست؛ به دانش‌آموزان اطلاعات داده می‌شود اما قدرت تفکر و تحلیل به آنان آموزش داده نمی‌شود و نتیجه آن می‌شود که افراد تنها برای نمره درس می‌خوانند، نه برای اندیشیدن.

️وی تأکید کرد: تربیت باید به‌گونه‌ای باشد که فرد بتواند خودش فکر کند، خودش تحلیل کند، خودش راه حل بیابد، نه اینکه صرفاً ناقل تحلیل دیگران باشد و این رویکرد باید هم در فیزیک و معماری باشد و هم در حوزه‌های علمیه ک صرف نقل روایات کافی نیست و باید به درایت هم رسید.

️وی با تلاوت آیه شریفه "فَبَشِّرْ عِبَادِ الَّذِینَ یَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَیَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ" گفت: برای اینکه انسان بتواند احسن را تشخیص دهد، نیاز به عقل و قدرت تجزیه و تحلیل دارد و امیدوارم خداوند این عقلانیت و میانه‌روی را در همه عرصه‌های فکری، اعتقادی، اخلاقی، اجتماعی و رفتاری به همه ما عطا فرماید.




نظرات کاربران