نماینده ولی‌فقیه در سیستان و بلوچستان در خطبه‌های نماز جمعه زاهدان تبیین کرد:

دهه کرامت فرصتی برای شناخت مستند امام‌زادگان و احیای فرهنگ اهل‌بیت(ع)/

شهید مطهری نماد عقلانیت و تفکر عمیق در مسائل مختلف بود/

تجلیل از مقام معلم و تأکید بر نهادینه‌سازی فرهنگ احترام به  معلم در جامعه /

مذاکره با دشمنی که به تعهداتش پایبند نبوده، احتیاط می‌طلبد و نباید کار کشور را به مذاکرات گره زد/حادثه بندرعباس و ضعف عقلانیت: چرا پیشگیری از بحران‌ها

به گزارش روابط عمومی دفتر نماینده ولی‌فقیه در سیستان و بلوچستان، آیت‌الله محامی در خطبه‌های نماز جمعه این هفته زاهدان گفت: یکی از راه‌های تحصیل تقوای الهی، اقتدا به ائمه هدی و اولیای الهی و قدرشناسی، تجلیل و تکریم مقام علم، عالم و معلم است.
امام جمعه زاهدان به قرائت و شرح فرازی از رساله حقوق امام سجاد(ع) پیرامون «حق قربانی» پرداخت و افزود: امام سجاد(ع) در این فراز بیان می‌کنند:
«
وَ أَمَّا حَقُّ الْهَدْیِ فَأَنْ تُخْلِصَ بِهَا الْإِرَادَةَ إِلَی رَبِّکَ وَ التَّعَرُّضَ لِرَحْمَتِهِ وَ قَبُولِهِ وَ لَا تُرِدْ عُیُونَ النَّاظِرِینَ دُونَهُ فَإِذَا کُنْتَ کَذَلِکَ لَمْ تَکُنْ مُتَکَلِّفاً وَ لَا مُتَصَنِّعاً وَ کُنْتَ إِنَّمَا تَقْصِدُ إِلَی اللَّهِ وَ اعْلَمْ أَنَّ اللَّهَ یُرَادُ بِالْیَسِیرِ وَ لَا یُرَادُ بِالْعَسِیرِ کَمَا أَرَادَ بِخَلْقِهِ التَّیْسِیرَ وَ لَمْ یُرِدْ بِهِمُ التَّعْسِیرَ وَ کَذَلِکَ التَّذَلُّلُ أَوْلَی بِکَ مِنَ التَّدَهْقُنِ لِأَنَّ الْکُلْفَةَ وَ الْمَئُونَةَ فِی الْمُتَدَهْقِنِینَ فَأَمَّا التَّذَلُّلُ وَ التَّمَسْکُنُ فَلَا کُلْفَةَ فِیهِمَا وَ لَا مَئُونَةَ عَلَیْهِمَا لِأَنَّهُمَا الْخِلْقَةُ وَ هُمَا مَوْجُودَانِ فِی الطَّبِیعَةِ وَ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ» حق قربانی کردن این است که آن را خالصانه برای خدا انجام دهی و نگاهت در انجام وظیفه این باشد که رحمت خدا شامل حال تو شده و این قربانی قبول شود، و کاری به افراد دیگر نداشته باشی و خالصانه برای خدا قربانی کنی و به کسانی که غیر خدا هستند توجه نکنی و این، حق قربانی است.
آیت‌الله محامی بیان داشت: امام سجاد(ع) در اینجا اثر عملی برای حق قربانی ذکر کرده و نمونه‌ای اجتماعی در زندگی عادی ما را بیان می‌کنند، ایشان می‌فرمایند حیوانی قربانی می‌شود، اما این عمل نماد آن است که خدایا، من منیّت و هوای نفسانی خود را در راه تو قربانی می‌کنم و اثر عملی این است که اگر این معرفت را نسبت به قربانی داشتی و نیت تو خالصانه برای خدا بود، دیگر نه خودت را به زحمت و خرج می‌اندازی و نه ظاهرسازی خواهی کرد.
وی ادامه داد: برای مثال، متأسفانه در جامعه مشاهده می‌کنیم که بسیاری از افراد به جای توجه به بُعد معنوی سفر حج، دغدغه تشریفات آن را دارند اما اگر حج تنها برای خدا باشد، اثر عملی کار خالصانه این است که دیگر به دنبال تشریفات حج نخواهی بود در اینجا نیز امام قاعده کلی بیان می‌کنند و می‌فرمایند با کار آسان هم می‌توانی به خدا برسی و لازم نیست به خودت فشار بیاوری و مهم این است که دل با خدا ارتباط داشته باشد و کار را برای خدا انجام بدهی.
امام جمعه زاهدان افزود: این تعبیر همان آیه قرآن است که می‌فرماید شما باید آسان زندگی کنید و خداوند نمی‌خواهد به شما سخت‌گیری کند. لازم نیست به خود فشار بیاورید، از راه آسان هم می‌توان به خدا رسید. مهم، پرهیز از افراط و تفریط است؛ نه این‌گونه که کاری به خدا و احکام نداشته باشیم، و نه به گونه‌ای که به خود فشار بیاوریم، بلکه باید در حد مقدور و توان کار کنیم.
وی تصریح کرد: نمونه دیگر مربوط به زندگی اجتماعی ماست و امام تبیین می‌کنند که همان‌طور که برای رسیدن به خدا نباید سختی بکشی، در زندگی اجتماعی و عادی خود نیز باید همین‌گونه باشی و ساده زیستن برای تو بهتر خواهد بود و لازم نیست زندگی شاهانه درست کنی و تشریفات خاصی قائل باشی و خودت را به خرج و زحمت بیندازی، بلکه عادی زندگی کن، ساده، خاکی و مردمی باش و این‌گونه زندگی کردن مطابق طبیعت و فطرت انسان است و لذا انسان خیلی راحت خواهد بود و این درس مهمی از این فراز نورانی از امام سجاد(ع) است.
آیت‌الله محامی اظهار داشت: اگر مروری به زندگی‌ها داشته باشیم، متوجه خواهیم شد که چقدر برای خود دردسر و خرج درست می‌کنیم، از جمله تشریفات در رفت‌وآمدهای خانوادگی و نیز چشم و هم‌چشمی‌ها که دردسر و هزینه‌هایی در پی دارد و باعث می‌شود صله رحم کم شود یا در تهیه لوازم زندگی، باز همین‌گونه است؛ گاهی فرد قرض می‌گیرد تا لوازمی خریداری کند که ضروری زندگی نیست یا در ازدواج فرزندان، شرط‌هایی می‌گذارند که تشریفاتی است، از جهیزیه گرفته تا مهریه و... که همه این تشریفات خرج و دردسرهایی برای زندگی به همراه دارد در سایر مسائل دیگر نیز همین است و نگاه به حرف مردم باعث می‌شود زندگی سخت شود.

نماینده ولی‌فقیه در سیستان و بلوچستان در خطبه دوم نمازجمعه این هفته زاهدان پس از سلام و صلوات بر پیامبر اکرم (ص) و اهل بیت (ع)، همه نمازگزاران را به رعایت تقوای الهی توصیه کرد و گفت: یکی از راه‌های رسیدن به تقوا، اقتدا به ائمه هدی(ع) و اولیای الهی و تجلیل و تکریم مقام علم، عالم و معلم است.
امام جمعه در ادامه افزود: ما در ایام دهه کرامت قرار داریم دهه کرامت از میلاد حضرت معصومه (س) شروع می‌شود و تا میلاد امام رضا (ع) ادامه دارد و جمعه آینده مصادف است با میلاد امام رضا (ع)؛ و این مناسبت‌ها و اعیاد را به همه شما عزیزان تبریک عرض می‌کنم.
آیت‌الله محامی بیان داشت: ایران و کشور اسلامی ما به برکت حضور مزار امام زادگان و در راس آن ها حضرت معصومه(س) در قم، حضرت احمدبن موسی در شیراز و امام رضا(ع) در مشهد مقدس کانون فرهنگ اهل‌بیت(ع) و اسلام ناب محمدی(ص) است و ما باید تلاش کنیم با تاریخ امام زادگانی که مستند و معتبر است آشنا شویم از این جهت تاکید دارم امام‌زاده‌های مستند و معتبر که در زمانی مد شده بود که هر کجایی دستشان می‌رسید یک امام زاده کشف می کردند و بارگاهی درست می‌کردند در حالی که نباید امام زاده سازی شود و بلکه باید با تاریخ آن‌هایی که سند معتبر دارند آشنا شویم به خصوص تاریخ ایمه و امام رصا(ع) و باید از فرصت مناسبت‌ها استفاده کرده و هر سال یک مطلب جدید و اضافه یاد بگیریم.
نماینده ولی‌فقیه در سیستان و بلوچستان در ادامه با استناد به حدیثی از امام رضا (ع) گفت: در منظومه‌ معارف دینی بر ارزش عقل، تفکر و تعقل تأکید شده است و در کتاب تحف‌العقول از امام رضا (ع) نقل شده که فرمودند:"صَدِیقُ کُلِّ اِمْرِئٍ عَقْلُهُ وَ عَدُوُّهُ جَهْلُهُ" دوست هر انسانی عقل اوست و دشمنش جهل او و عقل است که دست انسان را گرفته بالا می.برد و رشد می‌دهد و دوست هر انسانی عقل اوست و جهل و نادانی انسان را بر رمین زده و نابود می‌کند.
وی ادامه داد: باز در راستای اهمیت همین تفکر و تعقل روایت دیگری از امام رضا(ع) در کتاب تحف‌العقول وجود دارد که فرموده‌اند:لَیسَتِ العِبادَةُ کَثرَةَ الصِّیامِ وَ الصَّلاةِ، وَ إنَّما العِبادَةُ کَثرَةُ التَّفَکُّرِ فی أمرِ اللّه» عبادت خدا فقط زیاد نماز خواندن و روزه گرفتن نیست، بلکه عبادت زیاد فکر کردن در کار خداست و تفکر، تعقل و اندیشه هر نقدار زیادتر باشد بهتر است.
آیت‌الله محامی اظهار داشت:
«
امروز سالروز شهادت شهید آیت‌الله مرتضی مطهری است و به همین مناسبت روز معلم نامگذاری شده است و یاد و نام شهدا و امام شهدا به خصوص شهید مطهری را گرامی می‌داریم و امیدواریم خداوند توفیق ادامه این راه را به ما عنایت کند و این روز را به همه معلمان و اساتید آموزش و پرورش، دانشگاه و حوزه‌های علمیه و همه کسانی که در امر تعلیم و تربیت تلاش می‌کنند تبریک عرض می‌کنیم. امام جمعه زاهدان افزود: باید مقام معلم را ارج نهیم، هم از نظر مادی و هم معنوی و قدرشناسی از مقام علم، عالم و معلم باید به یک فرهنگ عمومی در جامعه تبدیل شود و پدر و مادر در خانه باید برای معلم حرمت قائل باشند تا فرزندان نیز یاد بگیرند احترام به معلم را و اگر این فرهنگ نهادینه شود، همه از مسئولان تا مردم عادی در حد توان خود برای خدمت به معلمان تلاش خواهند کرد.
وی در ادامه به ویژگی‌های شخصیتی شهید مطهری پرداخت و گفت: یکی از ویژگی‌های ممتاز شهید مطهری، قوت عقلانیت، قدرت تفکر و تحلیل عمیق او بود و عالمان زیادی در کشور داشتیم و داریم اما شهید مطهری از نظر عقل و تفکر برجسته بود، آن‌گونه که حضرت امام رضا(ع) در روایت مذکور بر آن تأکید دارد.
وی ادامه داد: شهید مطهری با نگاه عمیق خود در تشخیص خطرات فکری نیز پیشگام بود و در دورانی که گروهی به نام «مجاهدین خلق» تشکیل شده بود و با ظاهر قرآن‌خوانی و تمسک به نهج‌البلاغه دیگران را جذب می‌کردند، برخی افراد به امام خمینی(ره) نامه نوشتند تا آن‌ها را تأیید کند، اما امام هیچ‌گاه آن‌ها را تأیید نکرد از جمله اولین کسانی که انحراف فکری این گروه را تشخیص داد و به امام هشدار داد، شهید مطهری بود و دشمنان نیز از چنین شخصیت فرهیخته و اندیشمندی احساس خطر کردند و او را ترور کردند.
آیت‌الله محامی اذعان داشت: همان‌طور که حضرت امام(ره) فرمودند: «معلمی شغل انبیاست»، معلمان امروز نیز باید رسالت پیامبران را به دوش بکشند و امام علی(ع) در نهج‌البلاغه هدف از بعثت انبیا را چنین توصیف می‌کند: «وَ یُثیروا لَهُم دَفائِنَ العُقول»، یعنی برای آنکه گنجینه‌های عقل مردم را بشورانند و بالا بیاورند و عقل و خرد مردم را کشف و این استعداد را بالا بیاورند و اکنون این وظیفه بر عهده معلمان، اساتید دانشگاه و حوزه‌های علمیه است و باید تلاش کرد تا قدرت تفکر، عقلانیت و اندیشه در نسل جدید، از دانش‌آموزان و دانشجویان تا طلاب، تقویت شود تا نسلی خردمند و اندیشمند تربیت گردد.

خطیب جمعه زاهدان با اشاره به سالروز اعمال تحریم‌های ظالمانه آمریکا علیه ایران و خروج این کشور از برجام، اظهار داشت: این در حالی است که نه‌تنها تحریم‌ها برداشته نشده بلکه تحریم‌های جدیدی نیز اعمال می‌شود از سوی دیگر، همان کسانی که توافق را نقض کردند، اکنون پیشنهاد مذاکره می‌دهند و با چنین موجودی باید با احتیاط مذاکره کرد؛ هم مردم و هم مذاکره‌کنندگان باید هوشیار باشند و نباید کار کشور را به مذاکره گره زد و اگر مذاکره به نتیجه رسید، نعم المطلوب، و اگر نرسید نیز نباید زمان را از دست داد و کشور باید بر پایه توانمندی‌های خود پیش برود، نه اینکه انتظار معجزه از دشمن داشته باشیم.
وی تصریح کرد: تیم مذاکره‌کننده باید بداند که طرف مقابل دشمن است، آن هم دشمنی که هنوز به دشمنی خود ادامه می‌دهد و این تجربه برجام باید در خاطر مسئولان باقی بماند؛ مبادا توافقی امضا شود، ایران همه تعهداتش را انجام دهد و طرف مقابل فقط وعده‌های نسیه بدهد و بعد هم زیر توافق بزند.
امام جمعه زاهدان در ادامه با اشاره به حادثه آتش‌سوزی در بندرعباس و بندر شهید رجایی گفت: متأسفانه این حادثه منجر به جان‌باختن و مجروح شدن تعدادی از هموطنان شد که شماری از آنان از استان سیستان و بلوچستان بودند و به خانواده‌های داغدار تسلیت می‌گوییم و برای شفای مجروحان دعا می‌کنیم.
وی افزود: مسئولان باید به درستی عوامل این حادثه را بررسی کرده و در صورت وجود تقصیر، با عاملان برخورد کنند تا از تکرار حوادث مشابه پیشگیری شود و در واقع عقلانیت اقتضا می‌کند که از قبل تدابیری اندیشیده شود تا چنین حوادثی رخ ندهد، نه اینکه بعد از وقوع حادثه به فکر بیفتیم و حالا که این حادثه رخ داده می‌گویند باید تدبیر کنیم تا کانتینرها ها خیلی در بندر نماند و باید گفت آیا این را قبلا نمی‌دانستید؟ و آیا نمی‌شد همین کار در گذشته انجام پذیرد؟ و باید حتما سر ما به سنگ بخورد و حادثه‌‌ای این چنینی پیش بیاید و بعد تازه متوجه بشویم.
آیت‌الله محامی گفت: با وجود هشدارهای قبلی نهادها و کارشناسان، تدبیری صورت نگرفت و پدافند غیرعامل ما کجاست و چه می‌کند؟ و باید حتما اتفاقات دردناکی پیش بیاید تا ما به فکر بیفتیم و این نشانه ضعف عقلانیت است و عقل که نباشد جان در عذاب است و حال که حادثه رخ داده، باید از آن درس گرفت و برای آینده پیشگیری کرد.
امام جمعه زاهدان همچنین با قدردانی از حضور گسترده مردم سراسر کشور در کمک‌رسانی به حادثه‌دیدگان، اظهار داشت: صحنه‌هایی از نوع‌دوستی، همدلی و اخلاق اسلامی و انسانی در این حادثه به نمایش گذاشته شد.
 
وی افزود: مردم از استان‌های مختلف به هرمزگان اعزام شدند و بسیاری نیز در شهرهای خود برای اهدای خون صف بستند که این رفتارها جای تقدیر و تشکر دارد.
امام جمعه زاهدان در پایان با اشاره به ۱۸ اردیبهشت، روز بیماری‌های صعب‌العلاج و روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر، گفت: ضمن تبریک به عزیزان جمعیت هلال احمر و تشکر از زحماتشان، از مسئولان می‌خواهیم در تأمین دارو و درمان بیماران صعب‌العلاج تدابیری بیندیشند تا بیماران افزون بر درد بیماری، درد بی‌دارویی و نداشتن پول برای درمان را نیز تحمل نکنند.
وی اضافه کرد: متأسفانه گاهی شاهدیم که پزشکان تعرفه‌های مصوب را رعایت نمی‌کنند و رسماً مبالغی مطالبه می‌شود که فشار مضاعفی بر بیماران وارد می‌کند. البته نباید از پزشکان مؤمن، متعهد و انسان‌دوستی که خدمات را گاه رایگان ارائه می‌دهند و حتی هزینه‌های درمان را متقبل می‌شوند، غافل شد اما انتظار این است که مسئولان محترم برای کاهش آلام این عزیزان تلاش کنند و امیدواریم خداوند شفای عاجل به این بیماران عنایت فرماید.

 




نظرات کاربران