نماینده ولی فقیه در سیستان و بلوچستان در دیدار با مربیان، معاونین پرورشی و مشاوران مدارس قطب زاهدان تبیین کرد:
لزوم شناسایی استعدادهای برتر و تربیت ویژه آنها

به گزارش روابط عمومی دفتر نماینده ولی فقیه در سیستان و بلوچستان، آیتالله مصطفی محامی در دیدار با مربیان، معاونین پرورشی و مشاوران مدارس قطب زاهدان که به مناسبت گرامیداشت روز امور تربیتی برگزار شد اظهار داشت: هدف نهایی ارسال پیامبران الهی، تربیت انسان است و این تربیت باید جامع و متوازن باشد. انسان موجودی چندبعدی است و رشد نامتوازن در هر یک از ابعاد، آسیبزا خواهد بود .
امام جمعه زاهدان با بیان اینکه تربیت دارای عرصههای مختلفی همچون تربیت عقلانی، اخلاقی، عبادی، سیاسی، خانوادگی و عاطفی است، گفت: اگر در وجود انسان تنها یک بُعد رشد کند و سایر ابعاد رشد نکنند، این خود نوعی آسیب است همانطور که در بدن انسان رشد نامتناسب اعضا اختلال ایجاد میکند، در روح و روان انسان نیز چنین است و تربیت باید بهگونهای باشد که همه ابعاد وجودی انسان رشد متوازن پیدا کنند.
تربیت عمومی و خصوصی؛ دو رویکرد مهم در فرآیند تربیت
آیت الله محامی تربیت را به دو بخش عمومی و خصوصی تقسیم کرد و بیان داشت: تربیت عمومی تلاشی است که پیامبران و اولیای الهی برای هدایت و تربیت عموم مردم انجام دادهاند این تربیت همه افراد جامعه را مخاطب قرار میدهد و هرکس به اندازه استعداد و ظرفیت خود بهره میبرداما در کنار این تربیت عمومی، تربیت خصوصی نیز وجود دارد که ویژه افراد خاص با استعدادهای برجسته است پیامبران و ائمه تلاش میکردند این افراد را شناسایی کرده و تربیتی خاص و ویژه برای آنان فراهم کنند تا به عنوان انسانهای تأثیرگذار و آیندهساز جامعه تربیت شوند.
وی در این رابطه به تربیت اصحاب پیامبر اسلام (ص) و شاگردان برجسته ائمه اطهار (ع) اشاره کرد و افزود:
در میان اصحاب پیامبر (ص) و اصحاب ائمه، برخی افراد برجسته وجود داشتند که به واسطه تربیت ویژه، نقشآفرینیهای مهمی در جامعه داشتند در دوران معاصر نیز علما و بزرگان اخلاق همچون امام خمینی (ره) با برگزاری جلسات عمومی و خصوصی تربیتی، شاگردانی برجسته تربیت کردند که بعدها در عرصههای مختلف علمی، فرهنگی و سیاسی نقشآفرین شدند.
لزوم شناسایی استعدادهای برتر و تربیت ویژه آنها
آیتالله محامی خطاب به مربیان و معلمان حاضر در جلسه تأکید کرد: مربیان و معلمان باید توجه داشته باشند که در کنار ارائه آموزش و تربیت عمومی به همه دانشآموزان، لازم است استعدادهای برتر را شناسایی کرده و برای آنان برنامه تربیتی ویژهای داشته باشند این افراد آیندهسازان جامعه خواهند بود و سرمایهگذاری بر روی آنها، اثربخشی تربیتی را دوچندان خواهد کرد .
محاسبه نفس؛ راهکار رشد فردی و سازمانی
نماینده ولیفقیه در سیستان و بلوچستان با تأکید بر اهمیت "محاسبه نفس" به عنوان یکی از اصول مهم تربیتی گفت:
محاسبه نفس یکی از مهمترین دستورهای تربیتی است انسان باید هر روز عملکرد خود را بررسی کند، نکات مثبت را تقویت و خطاهای خود را اصلاح کند این اصل در عرصههای سازمانی نیز کاربرد دارد مجموعههای تربیتی و آموزشی باید عملکرد خود را بهطور مستمر ارزیابی کنند تا نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کرده و در مسیر بهبود گام بردارند.
تربیت شاخصها؛ محصول ارزشمند فعالیتهای تربیتی
نماینده ولیفقیه در استان با اشاره به نقش تربیت شاخصها در پیشبرد اهداف جامعه گفت: در فضای تربیتی، آنچه اهمیت ویژه دارد تربیت افراد شاخص و تأثیرگذار است. همانطور که انقلاب اسلامی ایران با تربیت نسل انقلاب و افراد شاخصی همچون شهید سردار قاسم سلیمانی و شهید محسن حججی توانست تحولات بزرگی ایجاد کند، و نمونه دیگر این تربیت شاخص شهید سید حسن نصرالله است و ایشان در پشیبرد اهداف جبهه مقاومت نقش مهمی داشت و با مدیریت قوی و راهبردی بسیاری از فضاها را مدیریت می کرد و شهید هاشم صفی الدین هم به عنوان نفر دوم حزب الله یک شخصیت ویژه بودند و امروز نیز مربیان باید تلاش کنند با شناسایی و تربیت استعدادهای برتر، نسل آیندهساز کشور را پرورش دهند و محصول کار عمومی و خصوصی خود را بررسی کنند.
ارزیابی عملکرد و تأثیرگذاری فعالیتهای تربیتی
آیتالله محامی با اشاره به اهمیت ارزیابی عملکرد فعالیتهای تربیتی، اظهار کرد : آمار و ارقام ارائهشده در حوزههای مشاوره، کارگاههای آموزشی و سایر فعالیتها ارزشمند است، اما باید توجه داشت که این آمار باید با نیازهای واقعی جامعه مقایسه شود و صرف برگزاری کلاسها و کارگاهها کافی نیست؛ خروجی و ثمربخشی این فعالیتها اهمیت دارد و باید بررسی شود که چه میزان از نیازهای آموزشی و تربیتی جامعه تأمین شده و چه تأثیری بر تربیت متوازن و جامع دانشآموزان داشته است.
نقش الگوهای تربیتی در موفقیت فرآیند تعلیم و تربیت
آیتالله محامی در پایان سخنان خود به نقش الگوهای تربیتی اشاره کرد و گفت:
الگوسازی یکی از مؤثرترین ابزارهای تربیتی است و مربیان و معلمان باید خود به عنوان الگوهای عملی در اخلاق، علم، تعهد و مسئولیتپذیری برای دانشآموزان باشند چرا که ارائه الگوی مناسب میتواند تأثیری فراتر از هر کلاس و آموزشی بر دانشآموزان بگذارد و مسیر رشد و تعالی آنها را هموار کند.
وی تأکید کرد: باید قدر خود را بدانید و آگاه باشید که کار و تلاش شما در دستگاه خداوند گم نخواهد شد و با تلاش خالصانه، اعتقاد راسخ و برنامهریزی دقیق میتوان نسلی متعهد، مسئول و توانمند تربیت کرد که آینده کشور را در مسیر رشد و پیشرفت تضمین کنند.
امام جمعه زاهدان به قرائت و شرح بخشی از مناجات شعبانیه پرداخت و اظهار داشت: "إِلٰهِى انْظُرْ إِلَىَّ نَظَرَ مَنْ نادَیْتَهُ فَأَجابَکَ، وَاسْتَعْمَلْتَهُ بِمَعُونَتِکَ فَأَطاعَکَ"خدایا نگاهی به من بینداز که این نگاه کارساز و تحول آفرین است نگاهی که کسی را صدا زدی و جواب داده است و تو او را به کار بگیری و او هم اطاعت کند و البته این به کمک خود توست و هیچ قدرتی جز خداوند نیست و باید خدا را شکر کنید که خدا شما را در این مسیر به کار گرفته است و باید از خدا بخواهید که به شما کمک کند تا بتوانید به خوبی از عهده این مسئولیت سنگین بر بیایید.