آیتالله محامی در خطبههای نماز جمعه زاهدان:
یا حسینی باشیم یا زینبی
نماینده ولی فقیه در سیستانوبلوچستان گفت: درسهای عاشورا را باید در زندگیمان اجرا کنیم و حداقل یکی از نقشهایی را که امام حسین(ع) در نهضت عاشورا معرفی کرد ایفا کنیم و یا حسینی باشیم یا زینبی.
به گزارش روابط عمومی دفتر نماینده ولی فقیه در سیستانوبلوچستان، آیتالله مصطفی محامی نماینده ولی فقیه در سیستانوبلوچستان در خطبههای امروز نماز جمعه زاهدان ضمن توصیه به رعایت تقوای الهی و تسلیت ایام به نمازگزاران و همچنین به محضر امام زمان(عج)، یکی از راههای تحصیل تقوا را استفاده از نورانیت چراغ هدایت امام حسین(ع) و سوار شدن بر کشتی نجات این امام همام و و پند گرفتن از عبرتهای عاشورا عنوان کرد و با اشاره به فرا رسیدن تاسوعا و عاشورای حسینی و در ادامه حرکت کاروان اسرای کربلا و همچنین سالروز شهادت امام سجاد(ع)، موضوع خطبه اول را این گونه بیان کرد: یکی از درسهای بزرگ عاشورا، هدف بزرگ و نگاه بلند امام حسین(ع) بود که با برنامهریزی دقیق، بهکارگیری همه نیروها و تقسیم کار و مدیریت قوی و انجام وظیفه کامل یارانشان، توانستند این واقعه بزرگ را رقم بزنند تا حجت بالغه الهی شوند و با مغناطیس معنویت، دلهای عاشقان و آزادگان را به خود جذب کنند.
امام جمعه زاهدان با اشاره به مباحث خطبه اول هفته گذشته نکته اول را در این باره هدف امام حسین(ع) از قیام عاشورا عنوان کرد و اظهار داشت: امام حسین(ع) با هدف احیای اسلام و اصلاح جامعه اسلامی و امربهمعروف و نهیازمنکر قیام کرد.
آیتالله محامی نکته دوم از این درس مهم را نگاه بلند امام حسین(ع) و توجه به افقهای دور بیان داشت و گفت: نگاه امام حسین(ع) حفظ اسلام و احکام و شریعت دین خاتم تا قیام قیامت بود.
عضو هیئت علمی جامعهالمصطفی با اشاره فرازی از روایت امام صادق(ع) مبنی بر این که « حَلَالُهُ(محمد) حَلَالٌ إِلَى یَوْمِ الْقِیَامَةِ وَ حَرَامُهُ(محمد) حَرَامٌ إِلَى یَوْمِ الْقِیَامَةِ...» اظهار داشت: نگاه امام حسین(ع) این بود که اسلام نهضتی جهانی برای همه زمانها و زمینهاست و باید در گستره وسیع جهانی حفظ شود.
وی با اشاره به نگاه محدود عدهای از اطرافیان امام حسین(ع) که افق دیدشان در حد مدینه و کوفه و بصره بود، ادامه داد: عدهای با نگاه مادی و بسته امام حسین(ع) را به صبر و دست کشیدن از قیام توصیه میکردند اما نگاه ایشان بر اساس تدبیر خداوند مربوط به آن منطقه و زمان خاص نبود و اثرگذاری نهضتش را در طول تاریخ و در مسیر تحقق «کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا» میدید.
امام جمعه زاهدان در نکته سوم به برنامهریزی دقیق حضرت اباعبدالله(ع) برای نهضت پرداخت و بیان داشت: امام حسین(ع) با وجود التزام ده ساله به قرارداد میان امام حسن(ع) و معاویه و تحمل آن شرایط همانند برادر گرامیشان، اما پس از مرگ معاویه و به کرسی نشستن یک شخصیت منفور به نام یزید و عمل وی بر خلاف توافقنامه، امام حسین(ع) از فرصت به خوبی استفاده کرد و با نپذیرفتن بیعت، شرایطی را برنامهریزی کرد که تا عاشورا و وقایع پس از آن ادامه یافت.
آیتالله محامی به برخی از وقایع قبل از قیام عاشورا از جمله صحنه گفتگوی امام حسین(ع) با یارانشان و امتحان سخت برداشتن بیعت از آنها و در مقابل مردانگی و اظهار وفاداری اصحاب حضرت اباعبدالله(ع) و همچنین خبر دادن از شهادت و مقامات شهیدان این مسیر در بهشت اشاره و همه اینها را بر اساس تدبیر الهی و مدیریت امام تفسیر کرد.
امام جمعه زاهدان با اشاره به مصادیقی از برنامهریزی و مدیریت امام حسین(ع) در روز عاشورا از جمله دعوت دشمنان به راه راست؛ سخنرانیهای متعدد؛ تنظیم لشکر؛ رعایت انصاف حتی با دشمن و آب دادن به دشمن تشنه؛ پناه دادن به دشمن و امتناع از شروع کننده بودن جنگ، با استناد به فرازی از زیارت ناحیه مقدسه صادر شده از امام زمان(عج) که امام عصر(عج) خطاب به جد شهیدشان میفرمایند:« أَنْتَ مُقَدَّمٌ فِى الْهَبَواتِ ، وَ مُحْتَمِلٌ لِلاْذِیّاتِ، قَدْ عَجِبَتْ مِنْ صَبْرِک َ مَلآئِکَةُ السَّماواتِ»، اظهار داشت: ایثار و مقاومت امام حسین(ع) به حدی بود که فرشتگانِ آسمانها از صبر و شکیبایى ایشان به شگفت آمدند.
عضو هیئت علمی جامعه المصطفی با اشاره به آخرین دعاى آن حضرت در آخرین لحظات حیات که فرمودند: «إلهِى رِضًى بِقَضائِکَ تَسلِیمًا لأمْرِکَ لا مَعبودَ سِواکَ یا غِیاثَ المُستَغیثینَ»، بیان کرد: این عبودیت و بندگی و تسلیم در برابر خداوند و همه وقایع دیگر بر اساس تدبیر الهی و مدیریت امام حسین(ع) صورت میپذیرفت.
آیتالله محامی در نکته چهارم، عملکرد امام حسین(ع) را در جذب همه نیروها و جانهای قابل مورد اشاره قرار داد و با یادآوری مباحث خطبههای نماز جمعه سال گذشته زاهدان، خاطرنشان کرد: امام حسین(ع) همه طیفها را به کار گرفت و برای هر کدام نقش معینی تعیین کرد تا هر کدام از آنها تا قیام قیامت برای مردم و همه طوایف و اقشار مختلف اسوه و الگو باشند.
نماینده مقام معظم رهبری در امور اهل سنت سیستانوبلوچستان به ذکر مصادیقی از جمله حضور پیر و جوان؛ عرب و عجم؛ سیاه و سفید؛ افرادی که در اسلام از سابقه خوبی برخوردار بودند و نیروهای دشمن مثل جناب حُر ابن یزید ریاحی و همچنین مخالفانی همچون جناب زُهیر ابن قین که به مقام فرماندهی لشکر امام حسین(ع) رسیدند؛ کودکی چون حضرت علی اصغر(ع) و جوانی چون حضرت علی اکبر(ع)؛ حضرت ابوالفضل(ع)؛ حضرت قاسمابن الحسن(ع) و حضرت عبداللهابن الحسن(ع) تا امام سجاد(ع) و حضرت زینب کبری(س) و اهل بیت امام حسین(ع) پرداخت و عنوان داشت: این نیروهایی که از طیفهای مختلف در صف یاران امام حسین(ع) جنگیدند، تا قیام قیامت برای همه طوایف و اقشار مختلف مردم اسوه و الگو هستند.
رئیس شورای فرهنگ عمومی سیستانوبلوچستان، نکته پنجم را به تبیین مدیریت امام حسین(ع) در تقسیم امور اختصاص داد و با اشاره به عملکرد امام حسین(ع) در ارسال سفیران متعدد ، مکاتبات، اقدام در عاشورا، تنظیم لشکر و تعیین فرماندهان، عنوان داشت: امام حسین(ع) پس از تجمیع همه نیروها، با مدیریتی قوی امور را میان آنها تقسیم کرد و در تقسیمبندی با سطحی بالاتر، جهاد و شهادت را برای خودشان و یارانشان انتخاب و مقاومت و اسارت را برای امام سجاد(ع) و حضرت زینب(س) و اهل بیت شان تعیین کردند و این دو جبهه مکمل یکدیگر بودند تا واقعه عاشورا را ماندگار کنند.
امام جمعه زاهدان در نکته ششم با اشاره به ایفای نقش عالی و انجام وظیفه احسن همه اصحاب و یاران امام حسین(ع) ابراز داشت: امام حسین(ع) در شب عاشورا خطاب به یارانش میفرماید که من اصحابی بهتر از شما سراغ ندارم.
آیتالله محامی با اشاره به اقدام امام حسین(ع) در برداشتن بیعت از یارانشان در شب عاشورا و تجلی عمق عقیده و باور اصحاب در این قضیه، عنوان داشت: یاران امام حسین(ع) با وفاداری تمام اعلام کردند که چگونه ما برویم و فرزند پیغمبر را تنها بگذاریم؟ و این که یک بار کشته شدن در این راه چیزی نیست اگر هزار بار کشته شویم و جسد ما سوزانده شود و خاکسترمان بر باد داده شده از این راه دست برنخواهیم داشت.
نماینده ولی فقیه در سیستانوبلوچستان با اشاره به مزاح جناب حبیبابن مظاهر در شب عاشورا به خاطر باور به شهادت و رسیدن به محضر رسول خدا(ص)؛ رشادت جناب زهیر ابن قین در سپر قرار دادن صورت و چشمانش در وقت نماز امام حسین(ع)؛ تعبیر زیبای «أحلَی مِنَ العَسَل» حضرت قاسم ابن الحسن(ع) درباره شهادت؛ ماجرای شهادت حضرت علی اکبر(ع)، همه اینها را نشانگر ایفای نقش عالی و انجام وطیفه کامل یاران امام حسین(ع) دانست.
رئیس شورای فرهنگ عمومی استان با شدید و سخت توصیف کردن رسالت امام سجاد(ع) و حضرت زینب(س) پس از قیام عاشورا، خاطرنشان کرد: رسالت امام سجاد(ع) در رهبری کاروان و نقش حضرت رینب(س) در پرستاری از برادر بزرگوارشان و همچنین اداره کاروان، در ادامه این مسیر و در راستای تقسیم کار تعریف شده بود تا پیام امام حسین(ع) به همه عالمیان برسد.
وی با اشاره به نقش حضرت زینب(س) در وقایع بعد از قیام عاشورا اظهار داشت: سخنرانی غرای حضرت زینب کبری(س) در کوفه و صدایی که مردم را به یاد صدا و خطبههای امام علی(ع) میانداخت باعث تحول جماعت حاضر شد.
آیتالله محامی در ادامه موضع قاطعانه حضرت زینب(س) در مجلس یزید را مورد اشاره قرار داد و افزود: حضرت زینب(س) خطاب به یزید با اعلام این که « اِنِّی لاَسْتَصْغِرُ قَدْرَکَ» یعنی من برای تو ارزشی قائل نیستم عنوان داشت که « فَکِدْ کَیْدَکَ» یعنی هر نقشهای میخواهی بکش و «فَوَاللهِ لا تَمْحُو ذِکْرَنا» یعنی به خدا قسم یاد ما را محو نمیکنی.
امام جمعه زاهدان با ذکر جمله تاریخی نقل شده از حضرت زینب(س) که فرمودند «ما رأیتُ الّا جمیلاً» در وصف صحنهای که مردان نخبه روزگار و مؤمنان واقعی، ایمان خود را به منصه ظهور رساندند و در مقابل، دشمنان تمام خباثت خود را نشان دادند، بیان داشت: خطبه امام سجاد(ع) در مسجد شام، مجلس یزید را به مجلس پیامرسانی عاشورا و اقامه عزا و ماتم برای امام حسین(ع) تبدیل کرد.
رئیس شورای امر به معروف و نهی از منکر سیستانوبلوچستان با اشاره به عظمت، تاثیرگذاری و تحولآفرینی واقعه کربلا در عمق تاریخ و در جانهای مردم آزاده، گفت: به همین خاطر، خداوند برای امام حسین(ع) و یارانش و برای هر کس که در دستگاه حسینی است ارج مینهد.
نماینده ولی فقیه در سیستانوبلوچستان با اشاره به وسیعتر و سریعتر بودن کشتی نجات امام حسین(ع) خاطرنشان کرد: خیلی از افراد ممکن است دنبال مسائل دینی نباشند اما نسبت به امام حسین(ع) محبت دارند و خداوند به برکت همین ارادت، دستشان را خواهد گرفت و هدایتشان خواهد کرد.
آیتالله محامی ضمن تاکید بر شناخت درست واقعه عاشورا و درس گرفتن از آن، گفت: درسهای عاشورا را باید در زندگیمان اجرا کنیم و حداقل یکی از نقشهایی را که امام حسین(ع) در نهضت عاشورا معرفی کرد ایفا کنیم و یا حسینی باشیم یا زینبی.
رئیس شورای فرهنگ عمومی سیستانوبلوچستان در پایان خطبه اول ضمن ابراز تقدیر از عزاداران حسینی، خطیبان و مداحان که در مساجد، هیئات، حسینیهها و تکایا با رعایت نکات بهداشتی دست از اقامه مراسم عزا و ماتم برنداشتند، از خداوند متعال برای همه دستاندرکاران این دستگاه مقدس با امام حسین(ع) بودن و ماندن را مسئلت کرد.
امام جمعه زاهدان در ابتدای خطبه دوم نماز جمعه زاهدان با اشاره به حدیثی از امام کاظم(ع) که میفرمایند:« از ما نیست کسی که هر روز حساب خود رانکند، پس اگر کار نیکی کرده است از خدا زیادی آن را بخواهد، و اگر بدی کرده، از خدا آمرزش طلب نموده و به سوی او توبه نماید»، یکی از راههای تحصیل تقوا را محاسبه نفس و ارزیابی عملکرد فردی و اجتماعی عنوان کرد و اظهار داشت: باید برای حفظ جامعه، مردم و بالاخص مسئولان، عملکر خود و جامعه را ارزیابی کنند.
وی با اشاره به مناسبتهای هفته آتی از جمله هشتم شهریور، سالروز انفجار دفتر نخستوزیری و شهادت شهیدان رجایی و باهنر و روز مبارزه با تروریسم، دهم شهریور روز تجلیل از اسرا و مفقودان و دوازدهم شهریور سالروز شهادت رئیسعلی دلواری و روز مبارزه با استعمار انگلیس، ادامه خطبه دوم را به موضوع بررسی عملکرد جامعه اختصاص داد و افزود: در هفته گذشته خدمات صورت گرفته را به عنوان معروف عنوان کردیم و مطالبه از مسئولان برای تلاش در جهت تعالی مادی و معنوی جامعه را مصداق امر به معروف و تذکر نسبت به منکراتی از جمله ضعفها، آسیبها، مشکلات اقتصادی و فرهنگی، فسادهای اخلاقی و اداری و کمکاریها و سوء مدیریتها را مصداق نهی از منکر معرفی کردیم.
نماینده ولی فقیه در استان تاکید کرد: در این مسیر، الگوی شایسته همه ما رهبر معظم انقلاب است که در طول دوران رهبری ارزشمندشان، همواره از دولتهای قانونی حمایت و نقاط قوت را ذکر و تایید کردند و نسبت به نقاط ضعف، تذکر و هشدار و ارشاد مبذول داشتند.
آیتالله محامی با تاکید بر لزوم اقتدا به عملکرد رهبر معظم انقلاب در دفاع واقع بینانه و نقد منصفانه، تصریح کرد: مقابله با دولت و تضعیف آن چون مقابله با یکی از ارکان نظام است برای خودمان مشکل ایجاد میکند در عین حال چشم پوشی از مشکلات باعث تضییع حق مردم و سبب عقبگرد نظام و انحراف انقلاب خواهد شد.
امام جمعه زاهدان در بحث اصلی خود در خطبه دوم با مقایسه مؤلفههای انقلاب اسلامی و قیام عاشورا، اظهار داشت: هدف بلند امام خمینی(ره) و امت مبارز در احیای حاکمیت اسلامی، نگاه بلند بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی در زمینه سازی برای ظهور حضرت ولی عصر(عج)، برنامهریزی دقیق ایشان از سال ۴٢ تا سالهای بعد و کادرسازی و نظریه پردازی برای حکومت حتی در دوران تبعید از نمونههای الگوگیری انقلاب اسلامی از قیام عاشورا به شمار میرود.
نماینده مقام معظم رهبری در امور اهل سنت سیستانوبلوچستان یکی دیگر از وجوه شباهت انقلاب اسلامی با قیام امام حسین(ع) را حضور همه اقشار از طوایف، اقوام و مذاهب مختلف در این مسیر دانست و تشریح کرد: همه طوایف و مذاهب در مسیر انقلاب اسلامی با هم متحد شدند و امام را همراهی کردند و این نکته مهم پس از پیروزی انقلاب اسلامی تا دفاع مقدس و همچنین در دوران مقام معظم رهبری ادامه داشت که همه افراد اعم از زن و مرد و پیر و جوان با افکار و سلایق مختلف در این جبهه مشارکت داشتند.
وی با اشاره به این که امام خمینی(ره) همه را به خوبی زیر چتر انقلاب قرار داد و برای هر کدام تقسیم کار کرد اظهار داشت: حال، سؤال اصلی این است که آیا مردم و مسئولان به وظیفه خودشان به نحو احسن عمل کردهاند؟ و آیا نقش خود را در انقلاب ایفا کردهایم؟
امام جمعه زاهدان در ادامه افرادی همچون بهشتی و یارانشان، رجایی و باهنر و دیگر شهدای دفاع مقدس، ایثارگران و آزادگان و سرداران جبهه مقاومت، مدافعان حرم و در رأس همه آنها شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی و مدافعان امنیت و سلامت را که در مسیر دفاع از نظام از مال و جانشان گذشتند و همچنین کسانی که زندگیشان را وقف خدمت به نظام و مردم کردند، به آرمانهای انقلاب وفادارند و هنوز توفیق شهادت پیدا نکردهاند مصداق آیه شریفه 23 سوره مبارکه احزاب دانست و خاطرنشان کرد: این افراد به وظیفه خود به نحو احسن عمل کردند و در مسیر آرمانهای انقلاب بر مبانی پای فشردند.
آیتالله محامی در ادامه با ابراز تاسف از مردم و مسئولانی که به انقلاب پشت کردند، مادیات دنیا و زخارف آن دلهایشان را ربود و از مسیر حق و حقیقت منحرف کرد، افزود: متاسفانه طیفی از مردم و مسئولان نقش خود را در این مسیر ایفا نکردند بنابراین در رسیدن به همه اهدافمان موفق نبودیم.
نماینده ولی فقیه در سیستانوبلوچستان با اشاره به بخشی از سخنرانی اخیر مقام معظم رهبری به مناسبت هفته دولت درباره الگوی مستقل اسلام برای نظامسازی و جامعهسازی که بر سه پایه «ایمان، علم و عدل» استوار است و این که ما در هر سه عرصه عقبیم، بیان داشت: اگر چه تلاش، سیاستگذاری و جهت گیری نظام اسلامی به برکت رهبری داهیانه ایشان در همین مسیر است اما این کمکاریها و احیانا خیانتها سبب شده نتوانیم به صورت کامل به اهداف خود دست پیدا کنیم.
آیتالله محامی در پایان با توصیه به تضرع و ابتهال به درگاه خداوند و توسل به ذیل عنایت پیامبر اکرم(ص) و ائمه اطهار(ع) اظهار داشت: باید از حضرات معصومین(ع) بخواهیم که دست مان را بگیرند و ما راشفاعت کنند تا بتوانیم درسهای عاشورا را درست بیاموزیم و در زندگی فردی و جامعه خودمان به آنها عمل بکنیم.