نماینده ولی‌فقیه در سیستان و بلوچستان لزوم رعایت عدالت اقتصادی و واگذاری عادلانه مسئولیت‌ها و امتیازهای صنعتی و معدنی/ امیدآفرینی باید در عمل صورت گیرد/ دستگاه‌ قضا پناهگاه کسی باشد که مورد ظلم قرار گرفته است/ متاسفانه در جامعه با وجود محرومیت‌ها و محاصره‌‌های اقتصادی با اسراف روبرو هستیم

نماینده ولی‌فقیه در سیستان و بلوچستان گفت: عدالت باید در روابط اقتصای جامعه در سطح خرد و کلان حاکم باشد زیرا گاهی مشکلات ما در جامعه از اینجا نشأت می‌گیرد که در مسائل اقتصادی عدالت رعایت نمی‌شود.

به گزارش روابط عمومی دفتر نماینده ولی‌فقیه در سیستان و بلوچستان، آیت‌الله مصطفی محامی نماینده ولی‌فقیه در سیستان و بلوچستان در خطبه‌های نمازجمعه این هفته زاهدان گفت: یکی از راه‌های تحصیل تقوای الهی کمک خواستن و درخواست توفیق از خداوند متعال جهت ادای حقوق پدر و مادر و تکریم ایشان است. امام جمعه زاهدان به قرائت و شرح فرازی از دعای ۲۴ صحیفه سجادیه پرداخت و افزود: "هَیْهَاتَ مَا یَسْتَوْفِیَانِ مِنِّی حَقَّهُمَا ، وَ لَا أُدْرِکُ مَا یَجِبُ عَلَیَّ لَهُمَا ، وَ لَا أَنَا بِقَاضٍ وَظِیفَةَ خِدْمَتِهِمَا ، فَصَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ ، وَ أَعِنِّی یَا خَیْرَ مَنِ اسْتُعِینَ بِهِ ، وَ وَفِّقْنِی یَا أَهْدَى مَنْ رُغِبَ إِلَیْهِ ، وَ لَا تَجْعَلْنِی فِی أَهْلِ الْعُقُوقِ لِلآْبَاءِ وَ الْأُمَّهَاتِ یَوْمَ تُجْزَى کُلُّ نَفْسٍ بِمَا کَسَبَتْ وَ هُمْ لَا یُظْلَمُونَ" بعید است که پدر و مادرم بتوانند حقّ خود را به طور کامل از من دریافت کنند و من قدرت ندارم حقوقی که از ایشان برعهدۀ من واجب شده، تدارک کنم؛ و وظیفۀ خدمت را نسبت به آن دو به جا آورم، پس بر محمّد و آلش درود فرست و ای عطاکننده‌ترین کسی که از او درخواست و تقاضا شود! مرا بر ادای حقّ آنان یاری ده و ای راهنماترین کسی که به او رو کنند! مرا برای خدمت به پدر و مادر توفیق عنایت کن و روزی که هر انسانی به خاطر آنچه مرتکب شده جزا داده می‌شود و در برنامه جزا به آنان ستم نمی‌شود، مرا در زمرۀ آنان که عاقّ پدران و مادران‌اند قرار مده.

امام جمعه زاهدان به بیان نکاتی برگرفته از این فراز پرداخت و افزود: در رابطه با پدر و مادر دو نوع نگاه می‌تواند وجود داشته باشد ابتدا نگاه با احساس و عاطفه و حق دادن به پدر و مادر و شکرگزاری از زحمات آن‌ها و در مقابل نگاه بی‌تفاوت، بی احساس، بد بینانه و طلبکارانه که نگاه امام سجاد(ع) که بیانگر نگاه اسلام است همان نگاه اول است و در طول این دعا همواره از خداوند متعال درخواست توفیق دارد تا جایگاه پدر و مادر را دانسته و رعایت حرمت داشته باشد و همچنین درخواست می‌کند خداوند بر درجات آن‌ها بیفزاید.

آیت‌الله محامی بیان داشت: نکته دوم توجه به یک عمر تلاش پدر و مادر و تحمل مشقت و رنج‌هایی است که پدر و مادر نسبت به فرزند داشته‌اند و امام سجاد(ع) در این دعا به آنها توجه دارد که برای ما درس آموز است تا تلاش‌های پدر و مادر را نادیده نگرفته و فراموش نکنیم.

وی ادامه داد: نکته دیگر این است که حق پدر و مادر و وظیفه‌ای که در برابر آن‌ها داریم مهم است و برای همین است که امام سجاد(ع) عنوان می‌کند خداوندا من از عهده ادای این وظیفه بر نمی‌آیم و خودت توفیق ده تا در این جهت موفق شوم.

امام جمعه زاهدان تصریح کرد: نکته دیگر این است که امام سجاد(ع) دغدغه دارد که نکند در انجام وظیفه کوتاهی و عاق والدین شود و دعا می‌کند و از خداوند درخواست دارد که او را از این گروه قرار ندهد.

نماینده ولی‌فقیه در سیستان و بلوچستان در بخش دیگری از خطبه‌های نمازجمعه این هفته زاهدان گفت: یکی از راه‌های تحصیل تقوای الهی تلاش برای فهم دین، تبلیغ دین و عمل به آموزه‌های دینی به خصوص عدالت و اخلاق است.

وی ادامه داد: این روزها حاجیان ما برای اجرای اعمال حج راهی سرزمین وحی و عازم مکه مکرمه و مدینه منوره هستند و بنده در سمینار حج استان نیز به حجاج استان توصیه داشتم که قدر این سفر را بدانند و با تأمل، تفکر و تدبر بیشتر برای شناخت معبود و ایجاد رابطه ویژه با خداوند متعال، پیامبر اکرم(ص) و ائمه اطهار(ع) تلاش کنند.

امام جمعه زاهدان با اشاره به ۳۰ ذی‌القعده و تسلیت سالروز شهادت امام جواد(ع) به بیان یکی از روایات حضرت پرداخت و عنوان کرد: "مَن أصغی إلی ناطِقٍ فقَد عَبَدَهُ، فإن کانَ النّاطِقُ یُؤَدّی عَنِ اللّه عَزَّوجلَّ فقَد عَبَدَ اللّه، و إن کانَ النّاطِقُ یُؤَدّی عنِ الشَّیطانِ فقَد عَبَدَ الشَّیطانَ" هر که به گوینده ای گوش سپارد، او را بندگی کرده است؛ اگر آن گوینده از خداوند عزوجل بگوید، شنونده خدا را عبادت کرده و اگر از طرف شیطان بگوید شیطان را عبادت کرده است.

آیت‌الله محامی اظهار داشت: دین مجموعه معارفی از مباحث فکری، اخلاقی و احکام عملی است که سعادت دنیا و آخرت بشر را تامین می‌کند و خداوند متعال پیامبران را برای هدایت جامعه بشری فرستاده است اما مهم این است که این بسته به هم پیوسته دین را درست شناخته و به آن عمل کنیم. امام جمعه زاهدان به بررسی دو محور عدالت و اخلاق پرداخت و اضافه کرد: عدالت یعنی هر کسی به حق خودش برسد، حق به حقدار داده شود و هر چیزی سرجای خودش قرار بگیرد به عنوان مثال فردی دارای توانمندی است اما از توانمندی او استفاده نمی‌شود که این خلاف عدل است و در مقابل کسی را سر کاری می‌گذارند که توانایی و توانمندی انجام درست کار را ندارد که این خلاف عدل است.

نماینده ولی‌فقیه در سیستان و بلوچستان اظهار داشت: امام علی(ع) در نهج‌البلاغه این چنین تعبیر کرده‌اند که اگر کسی تحمل عدل را نداشته باشد و در چارچوب حق ملتزم نباشد ظلم برای او سخت‌تر خواهد بود از این جهت که به حق خود قانع نیست و از حد خود تجاوز می‌کند و این اتفاق همیشگی نیست و گاهی فرد قوی‌تری بر او مسلط خواهد شد و لذا اگر به عدل، حق و قانون تن بدهیم زندگی برای همه گوارا خواهد شد و در مقابل اگر قانون شکنی، تعدی و تجاوز در جامعه باب شود همه گرفتار خواهند شد.

آیت‌الله محامی به بیان حوزه‌های مختلف عدالت پرداخت و عنوان کرد: عدالت در حوزه امور حقوقی و قضایی یکی از حوزه‌های عدالت است تا همه مردم مطمئن باشند که قومیت، مذهب، دین و جایگاه در اعلام حکم تاثیری ندارد و وقتی کار آن‌ها به دادگاه رسید بر حسب ظواهر، شواهد، دلایل و بر اساس علم قاضی حق به حقدار خواهد رسید که این به معنای عدالت قضایی است.

وی گفت: هفته آینده آغاز هفته قوه قضائیه را در پیش داریم که به دوستان در دستگاه قضا تبریک عرض نموده و از خدمات آن‌ها سپاسگذاریم و با توجه به وضعیت استان خواستار تلاش و خدمات بیشتر هستیم تا احقاق حق مردم صورت گیرد و دستگاه قضا پناهگاه کسی باشد که مورد ظلم قرار گرفته است. امام جمعه زاهدان عدالت اقتصادی را از دیگر عرصه‌های عدالت عنوان کرد و گفت: عدالت باید در روابط اقتصای جامعه در سطح خرد و کلان حاکم باشد.

وی ادامه داد: در هفته آینده روز اصناف را در پیش داریم که ضمن عرض خدا قوت به این قشر از جامعه از آن‌ها خواستاریم تا کمک بیشتری به مردم داشته باشند که این هم یکی از حوزه عدالت است.

امام جمعه زاهدان افزود؛ گاهی مشکلات ما در جامعه از اینجا نشأت می‌گیرد که در مسائل اقتصادی عدالت رعایت نمی‌شود به طور مثال کم فروشی، گرانفروشی، احتکار، تولید جنس نامرغوب، واگذاری ناعادلانه مسئولیت‌ها و امتیازهای صنعتی و معدنی صورت می‌گیر د که اگر عدالت در این عرصه‌ها حاکم بود وضعیت ما خیلی بهتر از شرایط کنونی بود.

نماینده ولی‌فقیه در سیستان و بلوچستان اذعان داشت: عدالت در دسترسی و مصرف امکانات از دیگر عرصه‌های عدالت است یعنی اینکه حداقل امکانات به طور مساوی در اختیار همه مردم باشد و البته در مقام مصرف نیز عدالت باید رعایت شود که متاسفانه ما در جامعه علیرغم محرومیت‌ها، محاصره‌‌های اقتصادی و تهدید‌ها با اسراف روبرو هستیم از جمله هدر رفت آب، هدر رفت برق، نان، خوراک و پوشاک که این هم یکی از عرصه‌های عدالت است.

وی عنوان کرد: عدالت غذایی از دیگر عرصه‌های عدالت است به گونه‌ای مردم به حداقل‌ نیازهای زندگی دسترسی داشته باشند و طبق گزارش ارائه شده از سوی مدیران سازمان جهاد کشاورزی استان در هفته گذشته تامین امنیت غذایی مردم از وظایف این مجموعه است و از کارکنان این مجموعه انتظار کار جهادی، مدیریت جهادی و تلاش شبانه روزی و مخلصانه برای ارائه خدمت بیشتر به مردم را داریم.

آیت‌الله محامی عدالت در روابط خانوادگی را از دیگر عرصه‌های عدالت دانست و بیان داشت: در تمام مراحل ازدواج و زندگی مشترک باید بر اساس حق و عدل پیش رفت زیرا گاهی برای ازدواج فرزندان سخت‌گیری نابجا صورت می‌گیرد که خلاف عدل است و دود آن در چشم خانواده، فرزند و جامعه می‌رود در حالی که باید در امر ازدواج آسان گرفت و پس از ازدواج نیز زندگی را بر اساس حق و عدالت پیش برد.

وی ادامه داد: عدالت با همه اهمیت خود کف ارزشی است و اگر انسان بخواهد رشد و کمال بیشتر داشته باشد باید از خود گذشتگی و از حقش بگذرد از این جهت که همه در برابر حق و قانون مساوی و الزام به رعایت آن هستیم اما ما را به رعایت اخلاق تشویق می‌کنند و یکی از جهات اخلاقی این است که انسان برای دیگری از حق خود بگذرد و لذا اخلاق از حیث کمالات بالاتر از بحث عدالت بوده و یک نقطه مطلوب است‌.

وی گفت: برای مثال در روابط خانوادگی حق برای جایی است که اخلاق حاکم نباشد و زن و شوهر اگر بخواهند زندگی ماندگاری داشته باشند طرفین باید رعایت اخلاق و نسبت به یکدیگر از خودگذشتگی، عاطفه و دلسوزی داشته باشند.

نماینده ولی‌فقیه در سیستان و بلوچستان اظهار کرد: مهم است که معارف دینی را به درستی شناخته و برای مردم بیان کنیم و تبلیغ دینی درستی داشته باشیم و هر کسی که می‌تواند در این جهت مسئول است و البته برخی دستگاها از جمله سازمان تبلیغات انقلاب اسلامی نیز در این جهت دارای وظیفه است و همه باید به تبلیغ دین و تلاش برای عمل بپردازیم.

آیت‌الله محامی خاطرنشان کرد: در سیستان و بلوچستان با مشکلات فراوانی روبرو هستیم البته که خدمات فراوانی هم تاکنون صورت گرفته و اکنون نیز خدمات با شتاب زیادی در حال انجام است و خوشبختانه سازندگی در استان رو به رشد بوده و جای قدردانی از همه مسئولانی است که در این جهت تلاش می‌کنند.

وی اضافه کرد: امید آفرینی باید در عمل صورت گیرد و مسئولان باید خدمات و کارهای صورت گرفته را اطلاع‌رسانی و برای مردم بیان کنند که امیدآفرین خواهد بود و مردم نیز باید مطالبه‌گری مستمر، جدی و پیگیری برای کسب نتیجه را داشته باشند آن هم با تمرکز بر چند محور مهم و رعایت انصاف و فارق از جهات سیاسی و مسئولان نیز باید پاسخگو بوده و در برابر مطالبات مردم عمل، اقدام و پیگیری جدی داشته باشند.




نظرات کاربران