نماینده ولی فقیه در سیستان و بلوچستان:
پیشگیری کمهزینهتر از جبران خسارات است
نماینده ولی فقیه در سیستان و بلوچستان گفت: ترمیم نقاط آسیبدیده از سیل مستلزم صرف هزینههای هنگفت است در حالی که با کمتر از این هزینهها میتوانستیم از وقوع این خسارتها جلوگیری کنیم. به گزارش روابط عمومی دفتر نماینده ولی فقیه در سیستان و بلوچستان، آیتالله مصطفی محامی نماینده ولی فقیه در استان در دیدار فرمانداران نیکشهر و کنارک، با تاکید بر اصل پیشگیری و مقدم دانستن آن بر سایر امور، تاکید کرد: در جریان سیل، خسارات فراوانی به مناطق مختلف وارد شد که ترمیم نقاط آسیبدیده مستلزم صرف هزینههای هنگفت است در حالی که با کمتر از این هزینهها میتوانستیم از وقوع این خسارتها جلوگیری کنیم.
رئیس شورای راهبردی استان شناسایی نقاط ضعف و آسیبپذیر در برابر سیل را جزء اقدامات مهمی دانست که مورد غفلت واقع شده و اظهار داشت: برای جلوگیری از خسارات و آمادگی برای مواجهه با سیلهای آینده، امر شناسایی باید انجام شود.
وی ادامه داد: مسئولان وقوع اتفاقات در منطقه از جمله سیل را فرصت برشمرده و شناسایی نقاط آسیبپذیر و اقدام برای آبادی آنها را در دستور کار قرار دهند.
امام جمعه زاهدان با اذعان به محدودیت اعتبارات برای آبادی نقاط آسیبپذیر، ادامه داد: اگر کار از یک نقطه و براساس اولویت شروع شود، به تدریج تاثیر خود را نشان داده و اعتبارات لازم را هم جذب خواهد کرد.
آیتالله مصطفی محامی با ذکر مثالی در مورد نکته قبل عنوان کرد: اگر در روستاها، خانههای استاندارد و بر اساس یک مدل کارشناسیشده طراحی و ساخته شود، هر چند محدودیت اعتبارات کفاف پوشش کل مناطق را نمیدهد اما به تدریج ساکنان روستاهای دیگر این مدل را برای ساخت منزل خودشان الگو قرار داده و در یک دوره زمانی، مدل ساخت خانهها به تدریج به شکل استاندارد تغییر پیدا خواهد کرد.
نماینده ولی فقیه در سیستان و بلوچستان با اشاره به پیام اثربخش مقام معظم رهبری در قضیه سیل جنوب استان، خاطرنشان کرد: در این پیام دستگاههای مختلف مامور به خدماترسانی به مناطق سیلزده شدند که به لطف خداوند، خدمات و امکانات لازم از همه نقاط کشور به مناطق سیلزده سرازیر شد.
رئیس شورای راهبردی استان در پاسخ به گلایه مهمانان جلسه در مورد کمکاریها، اظهار داشت: انجام همه کارها را نبایست متوجه دیگران کرد شما فرماندار هستید و باید امور را مدیریت کرده و ادارات را در مسائل مختلف بسیج کنید.
وی با اشاره به تاثیر بیتدبیری دورههای قبل در شکلگیری معضل حاشیه نشینی در استان، عنوان کرد: ساکنان روستا در دوره قحطی به حاشیه شهرها آمده و اسقرار پیدا کردهاند اما نکته مهم این جاست که در آن دوره باید طبق نقشه و برنامه، محل استقرار آنها مشخص و زمینها بر اساس یگ برنامه دقیق به آنها واگذار میشد تا امروز با این مشکلات مواجه نبودیم.
آیتالله محامی با تاکید بر لزوم درس گرفتن مسئولان از اتفاقات گذشته در مقوله حاشیهنشینی، خاطرنشان کرد: مسئولان باید برای جلوگیری از ایجاد مناطق حاشیهای جدید، به بخشها و روستاها توجه بیشتری داشته و خدمات لازم به ساکنان آن مناطق ارائه شود.
سیستان و بلوچستان در زمنیه مطالعات آبخوانداری به شدت ضعیف است
فرماندار نیکشهر در این دیدار گفت: در حال حاضر سیستان و بلوچستان در زمنیه مطالعات آبخوانداری به شدت ضعیف است.
وی تاکید کرد: در حوزه بحران های بلوچستان نیازمند انجام یک طرح مطالعاتی می باشیم، به مدیر کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی اعلام کرده ام با آنکه این کار هزینه دارد اما نیاز است از طریق سامانه GIS اقدام کنیم تا بهترین نقطه برای زیست مردم مشخص شود، اینکه الان در روستاها طرح هادی اجرا می کنند نمی توان جلوی سیل و بحران ها را گرفت البته مدیر کل جدید بنیاد مسکن انقلاب اسلامی نگاه مثبتی دارند و مسائل را به خوبی دنبال می کنند.
وی ادامه داد: بزرگترین نگرانی در بحرانهای جنوب استان، با توجه به سازه و نوع ساخت، سکونتگاههای روستایی می باشد و واقعا اگر بخواهیم از یک سرطان در سیستان و باوچستان نام ببریم، سگونتگاه های روستایی بوده که هرجا مردم خودشان بخواهند جانمای زیستی خود را انجام می دهند و به شکل بی رویه ای این موضوع درحال افزایش است.
فرماندار نیکشهر در ادامه سخنان خود گفت: یکی دیگر از مشکلات منطقه بلوچستان، ضعیف بودن شریانهای حیاتی منطقه به مصل خطول انتقال برق و شبکه آب و مخابرات و غیره است به طوری که در سیل اخیر 14 کیلومتر تاسیسات تامین برق در مسیر نیکشهر به چاهان با سیلاب از بین رفت، فیبر نوری موجود در استان نیز بسیار فرسوده می باشد.
فرماندار کنارک نیز در این دیدار گفت: در چندماه اخیر، مسائل سیل به طور جدی در دست پیگیری قرار دارد و در این راستا کار احداث واحدهای مسکونی را در حوزه استحفاظی آغاز کرده ایم و امیدواریم با بهره برداری از آنها وضعیت منطقه نسبت به گذشته بهتر شود.
وی اضافه کرد: در بخش واحدهای روستای نیز دو هزار و ۲۰۰ واحد روستایی در این منطقه در حال بهسازی و بازسازی است و در داخل شهر نیز 600 واحد سهمیه داشتیم که برای این تعداد پیمانکار مشخص و کلنگ احداث این واحدها نیز به زمین زده شده است.